Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rośnie popularność pizzy bezglutenowej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-02-2016, 11:30
Rośnie popularność pizzy bezglutenowej. Trzech na dziesięciu (28 proc.) polskich konsumentów chciałoby widzieć bardziej zróżnicowany wybór pizz bezglutenowych - wynika z badania firmy badawczej Mintel.
Rośnie popularność pizzy bezglutenowej
Trzech na dziesięciu polskich konsumentów chciałoby widzieć bardziej zróżnicowany wybór pizz bezglutenowych fot. Fotolia

W ciągu ostatnich lat, wraz ze wzrostem liczby konsumentów decydujących się na diety wolne od postrzeganych jako niezdrowe składników, rośnie również popularność bezglutenowej pizzy jako alternatywy dla standardowych produktów.

Badania firmy Mintel potwierdzają, że w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów liczba wprowadzanych do sprzedaży pizz, które producenci reklamują jako wolne od glutenu, wzrosła w latach 2012 – 2015 o 58 proc. Ponadto w latach 2014 – 2015 liczba nowych pizz, w których jako alternatywny składnik dla pszenicy użyto mąki ryżowej, wzrosła z 78 proc. do 90 proc..

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!