Sfinks ze stratą netto 1,7 mln w I kw. 2017 r.
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 31-05-2017, 07:28

Przychody ze sprzedaży w pierwszym kwartale 2017r. wyniosły 42,9 mln PLN, przy kosztach własnych sprzedaży na poziomie 38,2 mln PLN. Spółka odnotowała spadek rentowności sprzedaży o 0,4 p.p. w stosunku do rentowności osiągniętej w pierwszym kwartale 2016 r. Jak podano, głównym czynnikiem wpływającym na rentowność działalności jest utrzymująca się presja płacowa. Pomimo dostosowania cen sprzedaży udział kosztów wynagrodzeń w restauracjach w przychodach gastronomicznych wzrósł o 3,6 p.p. Dodatkowym czynnikiem pomniejszających rentowność sieci jest wzrost amortyzacji majątku w restauracjach o 0,2 mln zł (tj. o 0,5 p.p) w stosunku do porównywalnego okresu roku ubiegłego, który wynika z inwestycji w sieć restauracji
przeprowadzonych w 2016 r.
– Analizując nasze wyniki za I kwartał 2017 w odniesieniu do danych za I kwartał 2016, obejmujący okres od grudnia do lutego, należy wziąć pod uwagę, że mieliśmy wówczas do czynienia z przesunięciem okresu obrachunkowego, co zaburza bezpośrednią porównywalność, a tymczasem w gastronomii nie można rozpatrywać wyników w oderwaniu od czynnika sezonowego. Jeśli zatem odniesiemy nasze wyniki do okresu styczeń-marzec 2016 r., kiedy przychody ze sprzedaży wyniosły 42,56 mln zł, okazuje się, że w raportowanym właśnie kwartale zanotowaliśmy ich wzrost. Co istotne zwiększenie obrotów wypracowaliśmy przy sieci mniejszej o 4 lokale oraz pomimo ubiegłorocznej korekty cen, jaką wprowadziliśmy w odpowiedzi na rosnące koszty płac. W I kwartale 2017 r. rentowność na sprzedaży utrzymała się na zbliżonym poziomie do wskaźników notowanych w okresie od stycznia do marca zeszłego roku. Ponadto pod względem sprzedaży na podkreślenie zasługuje też bardzo dobry wynik Chłopskiego Jadła, które zwiększyło obroty w minionym kwartale o blisko 22% – wyjaśnia Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.
komentarze (0)