• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Tradycyjne potrawy Lubelszczyzny proste, ale smaczne i pożywne

Cebularze, czyli okrągłe placki pokryte cebulą i posypane makiem oraz gryczaki, rodzaj ciasta z nadzieniem z kaszy gryczanej, to wizytówki kulinarne Lubelszczyzny. Są chętnie kupowane przez mieszkańców i turystów.
  • Autor: PAP
  • Data: 27-07-2012, 10:29

"Lubelszczyzna zawsze była ubogim regionem, dlatego tradycyjne potrawy były tu proste, ale smaczne i pożywne" - powiedziała z-ca dyrektora wydziału rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie Jadwiga Tatara, która zajmuje się promocją regionalnych potraw.

Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać w XIX w. Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem także Żydzi z Kazimierza Dolnego i Zamościa. W okresie międzywojennym był już popularny także wśród ludności polskiej. Obecnie cebularze wypieka wiele piekarni w regionie.

Tradycyjne receptury cebularzy nakazują, aby drobno poszatkowaną cebulę z makiem przygotować na 3-4 godziny przed wypiekiem, a przed włożeniem placków do pieca posolić, aby cebula puściła sok. Ciasto wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem masła i mleka. Cebularze formuje się ręcznie, zwykle mają 15-20 cm średnicy i 1,5 cm grubości.

Są codziennym pieczywem w wielu domach na Lubelszczyźnie, a jednocześnie służą promocji regionu. "Cebularze wozimy na wszystkie wystawy i targi, w kraju i za granicą, zawsze smakują naszym gościom" - zachwala Tatara.

Piekarze z regionu założyli Porozumienie Producentów Cebularza Lubelskiego, które zgłosiło wniosek o zarejestrowanie tych placków w Unii Europejskiej jako unikalnych dla Lubelszczyzny.

Gryczaki, nazywane też pirogami gryczanymi, to chłopskie jedzenie, którego głównym składnikiem jest kasza gryczana. Gryka należy do najstarszych upraw na Lubelszczyźnie, a kasza gryczana była podstawowym pożywieniem na wsi - tłumaczy Tatara. Gryczaki mają nadzienie z kaszy i białego sera, czasem też ziemniaków bądź innych dodatków w zależności od lokalnej odmiany. Nadzienie otoczone jest ciastem. Najbardziej znane są gryczaki z okolic Janowa Lubelskiego i Biłgoraja.

Gryczaki piecze się w blaszanych formach, mają grubość około 6-8 cm. Dobrze upieczony gryczak daje się kroić na kromki lub kostki. Je się go na zimno, można też podsmażyć na oleju bądź maśle albo podać z sosem grzybowym. Gospodynie przygotowywały gryczaki w czasie żniw i wykopków, a także były tradycyjnie podawane jako potrawy świąteczne. "Gryczaki to jedzenie bardzo syte. Dziś są kulinarną atrakcją turystyczną" - powiedziała Tatara.

Popularną potrawą są pierogi. Pierogi nazywane lubelskimi mają nadzienie z kaszy gryczanej i sera, tylko w tym regionie podaje się je na słodko ze śmietaną. Najpopularniejsze na Lubelszczyźnie są pierogi ruskie, z nadzieniem z ziemniaków i sera. "W Rosji nie są znane, nie wiadomo skąd ta nazwa" - śmieje się Tatara. Chętnie jedzone są pierogi z sezonowymi owocami: jagodami, truskawkami, wiśniami i jabłkami, a także pierogi z nadzieniem z soczewicy.

Coraz większą popularność zdobywają sobie potrawy z ryb słodkowodnych, jako że Lubelszczyzna jest regionem o największej liczbie stawów hodowlanych. W restauracjach można zjeść lina w śmietanie, za przysmak uchodzą szynka z karpia czy wędzone dzwonka tej ryby dostarczane przez jedno z gospodarstw rybackich na Powiślu.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • miłośnik pierogów 2015-04-11 21:25:26

    pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji tylko z Rusi -dawniej w granicach Rzczypospolitej -pozdrawiam

    Odpowiedz
  • A 2019-05-17 04:21:45

    Najbardziej popularnymi lokalnymi rybami są karasie z Pojezierza Łęczyńsko- Włodawskiego.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!