Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Trendy w cateringu: finger foods, live cooking, eko, jadalne opakowania

Usługi cateringowe wyceniane są na blisko 4,5 mld złotych. Szybkie tempo rozwoju sprawia, że nieustannie pojawiają się tu nowe trendy i wyzwania.

Trendy w cateringu: finger foods,  live cooking, eko, jadalne opakowania
fot. shutterstock

Finger Foods

To mini dania spożywane bez użycia sztućców i talerzy. Małe przekąski sprawdzają się na wszelkiego rodzaju bankietach i imprezach, a wszystko za sprawą ich wielkości na tzw. jeden kęs.

– Naszym znakiem rozpoznawczym są FingerCoctail, stanowiące artystyczne mini dania w formie finger food – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie Deli Catering. – Każde z mini dań przygotowywane jest zgodnie z architekturą kulinarną, polegającą na takich połączeniach smakowych i produktowych, aby doznania jakie ze sobą niosą były pełnowartościową podróżą kulinarną. Tu równie istotne są walory wizualne, jak i smakowe. Co ważne, jako dekorację stosujemy elementy molekularne, takie jak pianki sferyczne, a także własnej produkcji kawiory o smaku coca coli czy kiwi oraz jadalne bryłki złota, srebra lub miedzi. Do prezentacji naszych finger foodów używamy szeregu elementów, wykonanych zarówno z materiałów biodegradowalnych, jak i żywych plastrów drewna oraz kamieni naturalnych - podkreśla Damian Wiatrak.

Live cooking

Jak twierdzi Deli, stacje live cooking to doskonały kulinarny sposób na uatrakcyjnienie wszelkich uroczystości. Często sami goście mają możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym – pod czujmym okiem kucharza – do przygotowywania cześci dań. 

-Obecnie live cooking przestaje być traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy – ocenia Damian Wiatrak. To nierzadko główny punkt uroczystości, gdzie kucharz stanowi pewnego rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej.

Moda na „eko”

Moda na „eko” trwa nieprzerwanie od wielu lat. Niemniej obecny w segmencie usług cateringowych trend eko obejmuje znacznie więcej niż „tylko” certyfikowane produkty – nie bez znaczenia jest tu także dbałość o środowisko naturalne i szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu.

Opakowanie do zjedzenia od zaraz

Co ciekawe, także i w kontekście samego „podawania” nie bez znaczenia jest trend eko, gdzie opakowania z tworzyw sztucznych coraz częściej zastępuje się ich ekologicznymi odpowiednikami, a do obsługi cateringowej chętniej wykorzystuje się szklane opakowania. W wyniku postępu technologicznego do obsługi cateringowej coraz chętniej sięga się także po opakowania jadalne, gdzie niewątpliwą zaletą jest możliwość tworzenia tychże opakowań z surowców powszechnie dostępnych i tanich. Prognozuje się, że w obliczu niezwykle rygorystycznych przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa żywności, a także z uwagi na światową tendencję do wykorzystywania substancji naturalnych, to właśnie tego typu opakowania częściowo - lub nawet całkowicie - zastąpią konwencjonalne opakowania. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Deli Catering RSS ALERT    /    catering RSS ALERT    /    trendy w cateringu RSS ALERT    /    finger food RSS ALERT    /    Damian Wiatrak RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Janusz 2017-06-30 16:36:53
    U nie w pracy ostatnio bardzo popularny jest catering dietetyczny, gdzie jest Zdrowe menu, oraz jest to dobra alternatywa dla słynnego \"pana kanapki\"
  • Magda 2017-09-17 15:43:01
    Ja często przy jakichś rodzinnych imprezach korzystam z cateringu, bo to bardzo duża wygoda, a dania wyglądają przepięknie. Zamawiam przeważnie jedzenie w firmie cateringowej Margaret we Wrocławiu i jestem zawsze zadowolona :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!