Trzy gwiazdki Michelin na gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 12-02-2018, 11:03

9 lutego w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się doroczna gala CCIFP. W tym roku do przygotowania kolacji na galę zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Philippe Mille, Wojciech Modest Amaro oraz Maciej Majewski.
Philippe Mille od 2010 roku jest szefem kuchni restauracji Le Parc oraz Brasserie Le Jardin w posiadłości Domaine Les Crayères. Wielokrotnie zdobywał najważniejsze nagrody świata kulinarnego. Jego talent został doceniony również przez recenzentów Przewodnika Michelin, którzy wyróżnili go dwiema gwiazdkami. Kuchnia Mille’a zbudowana jest wokół trzech osi, jakimi są: produkt, sposób jego przyrządzenia oraz przyprawienia. Na galę CCIFP Szef Mille przygotował danie główne: delikatne małże Św. Jakuba z nutą cytrusową i esencją z szampana oraz słupki z buraka żółtego i kandyzowanego selera, z płatkami pieczarek brunatnych i chrupiącą posypką z kasztanów. Smak dania podkreśli Champagne Perrier-Jouët Blason Rosé.
komentarze (0)