UNESCO wpisze kunszt pieczenia pizzy na listę Światowego Dziedzictwa?
- Autor: PAP
- Data: 14-03-2016, 08:24

Kilka włoskich ruchów i stowarzyszeń, które wystąpiły z inicjatywą uznania sztuki wypieku neapolitańskiej pizzy - uważanej za bezsprzecznie najlepszą na świecie, osiągnęło swój cel.
Pomysłodawcy tej akcji zapowiadali bowiem wcześniej, że wniosek do UNESCO złożą wraz z co najmniej milionem podpisów. Na razie pułap ten przekroczyli o 38 tysięcy.
W ostatnich miesiącach podpisy zbierane były w pizzeriach w całych Włoszech, na targach, na placach i na ulicach. Teraz pomysłodawcy wyznaczyli sobie następny cel: uzyskanie poparcia 1,5 miliona osób. Kampania będzie prowadzona dalej w 200 krajach członkowskich UNESCO.
Zabiegi o wpisanie pizzy neapolitańskiej na listę niematerialnego dziedzictwa podejmowane są we Włoszech od 5 lat. Ostatnio zintensyfikowano kampanię, kładąc nacisk na niepowtarzalność kunsztu jej piekarzy, czyli pizzaioli.
Pierwsze wiadomości o wyśmienitym okrągłym wypieku spod Wezuwiusza pochodzą z początków XVIII wieku. W najbardziej klasycznej wersji jest to pizza z sosem pomidorowym i mozzarellą. Zgodnie z precyzyjnymi regułami powinna być pieczona bardzo krótko w piecu opalanym drewnem w temperaturze 485 stopni Celsjusza. Jeść ją należy natychmiast po wyjęciu z pieca.
6 lat temu pizza neapolitańska otrzymała przyznawany przez Unię Europejską certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności.

Powiązane tematy:
-
Domino's Pizza opuszcza Włochy
-
Barszcz ukraiński na liście dziedzictwa UNESCO
-
Dlaczego Sukcesiliana dostępna jest tylko w Żabce?
-
Sukcesiliana w Żabce. Ile kosztuje pizza od Kizo?
-
Hiszpańska sieć pizzerii w polskich rękach. Telepizza chce być liderem rynku
-
Iglotex wprowadza wegańskie pizze we współpracy z Upfield Professional
-
Pizza Live Show w Lidlu 10 maja. Sieć zaprasza na wspólne pieczenie pizzy we włoskim stylu
-
Włoska kuchnia ulubioną kuchnią młodych Polaków
-
Pizza Hut wprowadza Wasz Box. Ile kosztuje? Jaki skład?
-
Joe Biden zjadł pizzę z żołnierzami. Właściciele lokalu byli zaskoczeni
komentarze (0)