W Rybniku sprawdzą w dwóch szkołach, czy w stołówkach marnuje się jedzenie
Czy, a jeśli tak, to dlaczego w szkolnych stołówkach marnuje się jedzenie – odpowiedź na to pytanie mają przynieść badania, realizowane w dwóch szkołach podstawowych w Rybniku (Śląskie).

Według szacunków, w skali kraju w stołówkach szkolnych z powodu nadprodukcji marnuje się średnio nawet połowa jedzenia.
Badania w rybnickich szkołach zostały objęte opieką naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a ich realizacja jest częścią projektu StratKIT, współfinansowanego ze środków Interreg Baltic Sea Region.
"Działania projektu StratKIT obejmujące stołówki szkolne i przedszkolne stanowią przykład dobrych praktyk wpływających istotnie na jakość życia obecnych oraz przyszłych pokoleń. Docelowo skutkować powinny minimalizacją negatywnego wpływu produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne oraz troską o zdrowie konsumentów, m.in. poprzez wspieranie produkcji ekologicznej, lokalnej i sezonowej, ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności, a także formułowanie rekomendacji dotyczących żywienia" - powiedziała koordynatorka projektu ze strony SGGW dr hab. Renata Kazimierczak.
Badania w pierwszej ze szkół rozpoczną się 15 lutego. Przez pięć dni będą prowadzone pomiary mające na celu sprawdzenie, czy w stołówce Zespołu Szkół nr 3 występuje problem marnowania żywności. Żywi się tam obecnie ok. 150 uczniów - dzieci z klas 1-3 oraz Zespołu Szkolno-Rewalidacyjnego Szkoła Życia. We wrześniu 2020 r. - przy pełnej działalności szkoły - stołówka wydawała dziennie aż 380 obiadów. Badacze przyjrzą się m.in. ilości i strukturze niezjedzonych posiłków, ale także będą obserwować atmosferę na stołówce i organizację wydawania posiłków.
"W kolejnych krokach zorganizowane będą szkolenia kulinarno-dietetyczne dla personelu kuchennego, intendentek oraz innych osób zaangażowanych w planowanie i przygotowanie posiłków. Z kolei dla dzieci przeprowadzone zostaną warsztaty i pogadanki on-line. Mamy nadzieję, że w zamówieniach żywności na kolejny rok uda się wprowadzić elementy żywności ekologicznej i zwiększyć ilość warzyw" -powiedziała Monika Kubisz, koordynująca projekt ze strony Urzędu Miasta Rybnika.

