Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Węgry: Konkurs kulinarny bez kosztowania potraw

Konkurs kulinarny na najlepszą zupę fasolową a la Jokai odbywa się w tym roku bez oceniania walorów smakowych i zapachowych potraw – powiadomił naczelny pisma "Magyar Konyha" (Kuchnia węgierska) Jozsef Vinko.

Jest to związane z tym, że konkurs odbywający się co roku w kwietniu w mieście Balatonfuered na północnym wybrzeżu Balatonu, w tym roku z powodu epidemii koronawirusa jest przeprowadzany online - wyjaśnił Vinko. Zespoły kucharskie gotują w sobotę w swoich domach przed kamerkami. Jury wyłoni zwycięzcę na podstawie zdjęć.

"Konkurs odbędzie się online. 60-70 drużyn nadeśle dokumentację fotograficzną ugotowanych zup, a jury wybierze spośród tego najpierw 10 najlepszych, potem pięć i wreszcie zwycięzcę" - wyjaśnił Vinko w rozmowie z portalem Inforadio.hu.

Według niego fakt, że jury nie może skosztować ocenianych potraw, stanowi pewien "haczyk". Dodał, że początkowo uznał pomysł przeprowadzenia konkursu w taki właśnie sposób za "kretyński", ale - jak zaznaczył - "człowiek lubi brać się za bary z tą wredną zarazą i dlatego w końcu powiedziałem: tak właśnie zróbmy".

Uczestnicy konkursu będą musieli nadesłać spis użytych składników, opis przygotowania potrawy oraz zdjęcia.

"Konsystencję i gęstość można ocenić nawet na podstawie przeciętnego amatorskiego zdjęcia" - powiedział. Przyznał, że profesjonalny fotograf potrafi podczas edycji bardzo zmienić wygląd fotografii, ale zaznaczył, że sam od dawna "męczy się" nad zdjęciami, które trafiają na okładkę jego pisma i natychmiast potrafi zauważyć wiele trików.

Przepis na oryginalną zupę, wokół której organizowany jest konkurs, zamieścił w jednej ze swoich powieści z lat 60-tych XIX w. wybitny węgierski prozaik Mor Jokai. Kucharz mówi tam, że gotuje danie z bobu i nóżek prosiaka, a później pani domu dodaje, że jest w niej gęsta zasmażka. Vinko zauważył, że przepis ten za życia pisarza nigdzie nie został opublikowany, co przemawia za tym, że "takie danie wtedy po prostu nie istniało".

Obecnie zupę grochową a la Jokai gotuje się z fasolą, na nóżkach, z kiełbasą i zacierkami. Całość zabiela się śmietaną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Węgry RSS ALERT    /    konkurs kulinarny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.231.21.83
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!