Wiosenna edycja Restaurant Week pod hasłem #SzanujJedzenie!
Restaurant Week odbędzie się w dniach 3 – 17 kwietnia. W festiwalu weźmie udział 400 restauracji z 35 miast. Organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Ideą przewodnią festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Jak wynika z badań, przeciętny Polak wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia! Dlatego też tegoroczna edycja festiwalu Restaurant Week odbywa się w duchu #SzanujJedzenie #RespectFood. Prosta i przejrzysta formuła rezerwacji internetowych sprawia, że uczestniczące w festiwalu restauracje znają wcześniej liczbę gości i wybrane przez nich menu. Dzięki temu w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i optymalnego wykorzystania składników, tak aby ich nie marnować.
– Startujemy z ogromną kampanią #SzanujJedzenie, która wybrzmiewać będzie podczas naszych wszystkich festiwali przez cały rok. Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer 1. Będziemy więc nie tylko promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystaniu ich w myśl filozofii zero-waste – mówi Maciej Żakowski, współorganizator Restaurant Week.
Podczas nadchodzącej wiosennej edycji festiwalu organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Restaurant Week odbędzie się w dniach 3-17 kwietnia. W Festiwalu weźmie udział 400 najlepszych restauracji z 35 polskich miast: Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wiele z restauracji przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste. Restaurant Week to dobra okazja, aby wraz z przyjaciółmi poznać wyjątkowe restauracje i spróbować nowych smaków. Menu festiwalowe, przygotowywane przez najlepszych szefów kuchni, składa się z przystawki, dania głównego i deseru i jest dostępne w atrakcyjnej festiwalowej cenie 49 zł.
Otwarty jest już system rezerwacji internetowych, dzięki któremu w prosty sposób można wyszukać i wybrać dogodną restaurację i menu festiwalowe – do wyboru gości są menu mięsne, rybne, wegetariańskie, wegańskie. Edycja w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz edukacji w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Restaurant Week, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie, przyłącza się w ten sposób do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności. Wśród festiwalowych nowości znajdziemy takie miejsca jak m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR, Żywa Kuchnia.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.