Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Włochy moją problemy z uprawą ryżu do risotto

  • Autor: PAP
  • Data: 07-08-2022, 15:55
Chodzi o specjalny ryż arbiorio. Ten, bez którego Włosi nie wyobrażają sobie risotto. Jego uprawa jest teraz niemal niemożliwa, bo największa od lat susza powoduje nie tylko wysychanie pól, lecz także ich toksyczne zasolenie.
Włochy moją problemy z uprawą ryżu do risotto
Włoskie uprawy ryżu do risotto poważnie zagrożone. / fot. unsplash

Krótkoziarnista i bogata w skrobię włoska odniama ryżu swą nazwę zawdzięcza miejscowości Arborio położonej w dolinie rzeki Pad w Piemoncie, gdzie jest uprawiana. Rolnicy z tego regionu alarmują, że zbiory ryżu używanego do risotto, które w tym roku zniszczyła susza, w kolejnych latach także mogą być ograniczone przez zasolenie gleby.

"Sytuacja jest tragiczna, ponieważ mówimy o stracie prawie 60 proc. plonów" - mówi Euronews plantatorka ryżu Elisa Moretto. "Szacunki nie są jeszcze ostateczne, bo do zasolenia dochodzi jeszcze fala upałów. Dlatego zbiory w 2022 r. są zagrożone" - tłumaczy plantatorka, i dodaje, że w takich ekstremalnych warunkach ryż może w ogóle nie dojrzeć.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!