Promocja polskich ryb w Niemczech
Nawet w czasach globalnego kryzysu ekonomicznego i recesji, niemiecki rynek pozostaje głównym odbiorcą polskiego przetwórstwa rybnego. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2009 r. do Niemiec wyeksportowaliśmy produkty rybne o wartości 248 mln euro, w tym znaczące ilości wędzonego łososia, produktów śledziowych, a także pstrągów świeżych i wędzonych
Pod koniec lutego 2010 r., już po raz dwunasty, odbędą się największe targi branży rybnej w Niemczech - Fish International w Bremie. Tym razem nie zabraknie oferty polskich przetwórni, które spotkają się z kupcami z niemieckich sklepów i hurtowni rybnych na specjalnie zorganizowanej degustacji polskich produktów rybnych w towarzystwie dobrze schłodzonej polskiej wódki.
W projekcie wezmą udział przedsiębiorcy reprezentujący różne segmenty produkcji rybnego: Fresh&Fine ze Szczecina prezentować będzie produkty delikatesowe z ręcznie obieranej krewetki, Seko S.A. z Chojnic - spółka notowana na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych promować będzie przetwory ze śledzi i wyroby garmażeryjne; marynaty i sałatki śledziowe zaprezentują też: Proryb Sp. z o.o. z Rumi i Zakład Przetwórstwa Ryb Mirko Sp. J. z Głobina koło Słupska. Mrożone ryby z połowów bałtyckich prezentować będzie Szkuner Sp. z o.o. z Władysławowa, jedna z nielicznych firm branży rybnej należąca do Skarbu Państwa. W ofercie polskich przedsiębiorców nie zabraknie też szerokiej gamy ryb wędzonych firmy Seamor Ltd. Sp. z o.o. ze Szczecina oraz świeżych filetów z ryb słodkowodnych i morskich prezentowanych przez Fario z Żochowa k/Lęborska. Polscy przedsiębiorcy wystąpią wspólnie pod hasłem Taste Poland!
