Jak potwierdza Danuta Gut z organizacji Browary Polskie na łamch "PB", największe browary zadeklarowały konkretne wielkości zakupów polskiego chmielu w laatch 2012-16. Jak dodaje, browary podejmują działania, żeby polski chmiel był używany na innych rynkach, na których działają.
Niemal wyłącznie na polskim rynku chmielu bazują natomiast browary regionalne. Przekłada sie to na kupowanie ok. 80 ton rocznie. Jednak duże browary także podają konkretne liczby. Grupa Żywiec twierdzi, że 95 proc. chmielu wykorzystywanego w pięciu zakłądach pochodzi z Polski. W Kompanii Piwowarskiej jest to ok. 50 proc., ale grupa chce zwiekszyć tę liczbę do 95 proc. w 2016 r. Carlsberg w polski chmiel zaopatruje się w 40 proc.
Inne
Browary zwiększają zakupy polskiego chmielu
- Autor: Puls Biznesu
- Data: 19-07-2012, 08:39
Chmielarze nie mają powodów do narzekania - twierdzą browary. Na polskim chmielu niemal w całości bazują regionalni gracze i grupa Żywiec. Reszta zwiększa zakupy - pisze "Puls Biznesu".

Browary podejmują działania, żeby polski chmiel był używany na innych rynkach, na których działają
Nie przegap najważniejszych wiadomości
- Think Agile: Branża spożywcza zawsze zwinna
- Gorączka przejęć, czyli co wywołało falę konsolidacji
- Eksport czasów przełomu: nowe kierunki, nowe możliwości
- Żywność i opakowanie bez śladu - reduce, reuse, recycle
- Fabryka 4.0 – zautomatyzowana, zrobotyzowana, cyfrowa, ekologiczna
- Transformacja branży mięsnej
- GOZ i ROP, czyli kluczowe skróty dla branży FMCG i handlu
- Zarządzanie firmą FMCG w dobie zmieniającego się świata
- Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
- Alkohole i przekąski – gwiazdy sklepowej półki
- Wieczorna Gala
- Nowy handlowy ład
- Konsumenckie motto: tanio, online, blisko
- ESG w branży spożywczej i handlowej
- Foodtech i Retailtech – innowacje i strat-upy zmieniają obraz rynku
- Power of e-commerce
- HoReCa TrendsTalks
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy Grupa Żywiec może przenieść produkcję Leżajska? Pytamy prawnika
-
Kultowe piwo po raz pierwszy w promocji. Walczy o sprzedaż
-
Związkowcy nie chcą zamknięcia słynnego browaru. Podali ważny powód
-
Jest druga oferta na słynny browar. Kto powalczy z Januszem Palikotem?
-
Niemiecki browar opracował piwo w proszku
-
Piwo, którego twórcy uważają, że... można je jeść
-
Warszawski Festiwal Piwa powraca na Legię. Znamy program i ceny biletów!
-
Carlsberg Polska: Pętla energetyczna w browarze i butelka z włókna drzewnego
-
Co się pije na św. Patryka i kiedy jest to święto?
-
17 marca to Dzień Św. Patryka
komentarze (7)
Upadł ostatni polski bastion liczącej się w świecie produkcji rolnej . PRZYPOMNĘ. Tak niedawno zajmowaliśmy 4 miejsce w świecie w produkcji chmielu i tak niedawno polskie stocznie zajmowały 1 miejsce w świecie w budowie statków. Pozostały wspomnienia!!!
OdpowiedzSam produkowałem ze swojej plantacji 50 ton rocznie kilku odmian.Czy to nie śmieszne liczby podaje Gut dla omamienia społeczeństwa.W dodatku nie korzystają z polskiego słodu bo jedyna słodownia Globalmalt z Bydgoszczy jest spólką z 60% udziałów niemieckiej rodziny posiadającej 6 słodowni na terenie niemiec a więc Globalmalt służy za punkt przerzutowo -logistyczny .a całe zapotrzebowanie słodu uzupełniają czesi .Więc co tu mamić.Rozumu i zastanowienia do takich wypowiedzi a nie paplania.
OdpowiedzTylko co dokładnie będą kupowały browary: chmiel czy jego produkty czyli granulat??ktoś wie?
OdpowiedzJeżeli chodzi o cyfry to są zgodne z prawdą .Chmielarze chyba sądza ,że piwo robi się z chmielu.Do piwa jedynie dodaje się chmiel jako dodatek do piwa w nikłych ilościach.Muszą szukać innych rynków zbytu np farmaceutyka lub kosmetyka
Odpowiedz95% chyba 9,5% z czego 1% w piwie to chmiel z Polski, posmakujcie prefumowanej Tatry to zobaczycie hehe
Odpowiedz