Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Naukowcy: Truskawki mogą łagodzić objawy nieswoistego zapalenia jelit

Regularne jedzenie truskawek może łagodzić objawy chorób zaliczanych do nieswoistych chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego – wykazały badania naukowców z USA.

Naukowcy: Truskawki mogą łagodzić objawy nieswoistego zapalenia jelit
fot. shutterstock

Jego autorzy zaprezentowali swoje wyniki na 256. Narodowym Spotkaniu i Wystawie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, która odbywa się w dniach 19-23 sierpnia w Bostonie (Massachusetts, USA).

Nieswoiste zapalne choroby jelit są obecnie uważane za największe wyzwanie w gastroeneterologii, dlatego, że zachorowalność na nie stale rośnie. W Polsce - zgodnie z szacunkami - cierpi na nie ok. 100 tys. lub więcej osób. Choroba Leśniowskiego-Crohna występuje u 15-20 tys. osób, a wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest czterokrotnie częstsze. Schorzenia te są diagnozowane przede wszystkim u ludzi młodych - 70 proc. pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna nie ukończyło 35. roku życia.

Objawiają się m.in. bólami brzucha, bardzo częstymi biegunkami, nierzadko krwistymi, gorączką, niedożywieniem, osłabieniem i wyniszczeniem organizmu. U części pacjentów - zwłaszcza późno zdiagnozowanych lub źle leczonych - konieczne jest wycięcie fragmentu, a w skrajnych przypadkach nawet całego jelita.

W rozwoju tych schorzeń udział bierze układ odporności, który błędnie atakuje własne tkanki uznając je za obce. Wiadomo, że istnieją pewne predyspozycje genetyczne do nieswoistych zapalnych chorób jelit, ale na ryzyko ich rozwoju wpływają również czynniki środowiskowe, w tym dieta - uboga w warzywa i owoce, a bogata w cukier i niezdrowe tłuszcze obecne w żywności typu fast food.

Naukowcy z University of Massachusetts w Amherst (USA) prowadzili badania na myszach, u których nieswoiste zapalenie jelita grubego wywołano przez podanie im związku chemicznego o nazwie dekstran siarczanu sodu. Część gryzoni hodowano następnie na standardowej diecie, część (dwie grupy) otrzymywała dodatkowo sproszkowane truskawki w dwóch różnych dawkach. Dodatkową grupę kontrolną stanowiły zdrowe myszy na standardowej diecie.

Truskawki wybrano ze względu na to, że są powszechnie spożywanymi owocami, a regularne jedzenie warzyw i owoców powiązano wcześniej z niższym ryzykiem zachorowania na zapalne choroby jelit.

Okazało się, że jedzenie sproszkowanych w całości truskawek - w ilości odpowiadającej trzem czwartym kubka dziennie - w znacznym stopniu hamowało objawy nieswoistego zapalenia jelit, takie jak chudnięcie, czy krwiste biegunki. Zapobiegało skracaniu się jelita grubego i powiększeniu śledziony. Ponadto, zmniejszała się reakcja zapalna w tkankach jelita grubego zwierząt. Miało to związek z tym, że w śluzówce jelita spadała liczba komórek odporności pobudzających zapalenie i przestawały one produkować nadmierne ilości związków prozapalnych, takich jak interleukina-1beta, interferon-gamma oraz czynnik martwicy nowotworu TNF-alfa.

więcej informacji:

truskawki RSS ALERT    /    naukowcy RSS ALERT    /    owoce RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Aneta 2018-08-20 20:42:19
    U mnie niestety po truskawkach wystepuje biegunka.. Nie wiem czemu.. Chyba to jakas alergia, albo cos. Ostatnio udalo mi sie ja zatrzymac dopiero jak zaczelam kuracje intesta, ktora reguluje prace jelit i wspomaga ich odbudowe..

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.29.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!