Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Podlaskie i Kurpie: Pieczywo obrzędowe na pomyślny Nowy Rok

"Nowe latko" - to ciasto chlebowe w kształcie kręgu z postacią pasterza w środku oraz wizerunkami ptactwa i zwierząt na okręgu. Jak podaje etnograf Zygmunt Ciesielski w książce "Plastyka ludowa roku obrzędowego w województwie podlaskim", wydanej w 2008 roku przez Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku, jeszcze podczas I wojny światowej w niektórych regionach dzisiejszego województwa podlaskiego w wigilię Nowego Roku wypiekano "nowe latka". Na pograniczu mazursko-kurpiowskim wypiekano drzewka "nowolatkowe". Takie wypieki robiono np. w gminie Radziłów jeszcze w latach 60. XX wieku.


Autor: PAP
Data: 31-12-2009, 16:19

"+Nowe latka+ lepiono uroczyście, często z udziałem samego gospodarza, któremu towarzyszyła cała rodzina. Czynność ta nabierała rytualnego, sakralnego znaczenia. Przygotowywano ciasto z mąki żytniej - razowej lub pytlowej, czasem z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto rozczyniano czystą wodą, dodawano odrobinę drożdży i zagniatano" - pisze etnograf.

Ciasto musiało być plastyczne, by dawało się niego formować postaci zwierząt: byków, jelonków, koni, świń, gęsi. Figurki pieczono w piecu chlebowym. "Pod +nowe latka+ podkładano liście kapusty. Wypieki z razowej mąki były szorstkie, o wyrazistej fakturze, zdarzało się więc, że aby uzyskać większą gładkość zanurzano na chwilę jeszcze gorący wypiek w wodzie. Figurki z białego ciasta były gładsze i bardziej plastyczne" - opisuje Ciesielski.

Chodziło o to, by zwierząt było jak najwięcej, bo miało to zapewnić dostatek i urodzaj. Figurek się nie zjadało.

By kultywować tradycje i je ożywiać, wypieku ciast obrzędowych uczy co roku przed Bożym Narodzeniem całe rodziny Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce (Mazowieckie).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.213.192.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!