Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Szympansy używają narzędzi przy jedzeniu

Spokrewnione ze znaną nam morwą drzewa treculia rosną w Afryce Południowej i na Madagaskarze. Mają jadalne, choć twarde i włókniste owoce, które mogą ważyć nawet 8,5 kg i osiągać wielkość piłki siatkowej. Małpy je uwielbiają, nie są jednak w stanie rozewrzeć szczęk tak szeroko, by wgryźć się w miąższ wielkiej kuli. Wolno żyjące szympansy z lasów na górze Nimba w Gwinei nauczyły się jednak dobierać do smakołyku. Robią to za pomocą kamiennych i drewnianych "tasaków" oraz "kowadeł" z kamienia.


Autor: PAP
Data: 02-01-2010, 15:24

Nie poprzestają na ogólnym rozdrobnieniu owoców. Ich celem są kawałki "na jeden kęs".

Małpie umiejętności odkryła Kathelijne Koops z Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii. W trakcie miesięcznej obserwacji małp z górskich lasów, Koops znalazła kamień i skalne okruchy, najwyraźniej służące do rozłupywania twardych, dużych owoców. Na powierzchni narzędzi zachowały się resztki rozgniecionych owoców i pestki. Tasaki służyły nie tylko do uderzania, ale i do rozcierania owoców. Funkcję kowadeł pełniły niedające się poruszyć skały.

Co ciekawe, żyjące po sąsiedzku szympansy nie przetwarzają pożywienia w ten sposób. Można zatem wnioskować, że umiejętności wykorzystania narzędzi małpy uczą się w obrębie własnej grupy.

Koops podkreśla, że szympansy z całej Afryki różnią się pod względem typów narzędzi, którymi zdobywają jedzenie. Niektóre grupy małp wykorzystują kamienie jako młotki i kowadła do łupania orzechów. Inne gałązkami łowią termity z kopca. Wykorzystanie narzędzi bywa bardzo wyrafinowane. "Grupa małp z okolicy Bossou w Gwinei łupie orzechy, stosując przenośny młot i kowadło. Czasem dodatkowo poziomują kowadło klinami" - tłumaczy. Z kolei niektóre grupy szympansów z Republiki Kongo przygotowują wcześniej narzędzia do wyławiania termitów. Z rozmysłem modyfikują patyki, tworząc na ich końcu coś w rodzaju szczoteczki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.255.5
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!