• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

W ciąży unikaj spalin, dymu i grilla

Jesteś w ciąży? Spaliny, dym tytoniowy, a nawet smażone, pieczone i grillowane jedzenie może negatywnie wpłynąć na rozwój psychomotoryczny Twojego nienarodzonego dziecka. Przed groźnymi skutkami zanieczyszczenia powietrza ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
  • Autor: tvn24.pl
  • Data: 02-05-2010, 16:32

Wieloletnie badania nad rozwojem dzieci prowadzą naukowcy z UJ we współpracy z kolegami Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku. Do tej pory przebadano grupę w grupę 214 dzieci urodzonych w latach 2001-2006 w Krakowie przez zdrowe, niepalące kobiety.

Okazało się, że dzieci, które w życiu płodowym były narażone na wyższe stężenia substancji będących produktami ubocznymi procesu niecałkowitego spalania, uzyskiwały gorsze wyniki w teście oceniającym zdolności umysłowe niż rówieśnicy, którzy mieli kontakt z niższymi stężeniami tych związków. Różnicę tę można orientacyjnie porównać do spadku o 3,8 punktów na skali ilorazu inteligencji

Jak wyjaśnia kierujący polskim zespołem prof. Wiesław Jędrychowski z Katedry Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej Collegium Medicum UJ w Krakowie, związki te - nazywane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), są produktami ubocznymi procesu niecałkowitego spalania i są wszechobecne w naszym środowisku.

To działalność człowieka jest głównym źródłem WWA. Są one składnikiem m.in. spalin samochodowych (szczególnie z silników dieslowskich) oraz w dymu tytoniowego. - Dla osób niepalących, które nie spędzają zbyt dużo czasu w obecności palaczy tytoniu lub w atmosferze zanieczyszczonej spalinami samochodowymi, głównym źródłem WWA jest zazwyczaj pożywienie - smażone, pieczone i grillowane produkty żywnościowe - tłumaczy prof. Jędrychowski.

WWA uszkadzają kod DNA człowieka, a jeśli zmiany dotkną układ nerwowy, negatywnie odbija się to na zdolnościach psychomotorycznych. Prof. Jędrzychowski podkreśla, że szczególnie podatne na szkodliwy wpływ WWA są dzieci. - Jednak szczególnie wrażliwy na ich działanie jest szybko rozwijający się płód w łonie matki - zaznacza.

Artykuł opisujący wyniki badań ukazał się w czasopiśmie "Environmental Health Perspectives". Przyszłe matki wypełniały w czasie ciąży ankiety i przez 48 godzin nosiły na plecach analizator składu powietrza. Podczas porodu od kobiet pobrano próbki krwi do analizy.

Gdy dzieci osiągnęły 5 lat, poddano je specjalnemu testowi oceniającemu rozwój umysłowy, w tym m.in. zdolność rozumowania. Obecnie naukowcy uważają, że wyniki tego testu w wieku przedszkolnym korelują dobrze z późniejszymi osiągnięciami naukowymi dziecka.

W analizie naukowcy uwzględnili także inne czynniki, które mogą mieć wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka (m.in. czas trwania i przebieg ciąży, bierne wdychanie dymu tytoniowego przez matkę, ekspozycję na związki ołowiu i rtęci, sytuację społeczno-ekonomiczną rodziny dziecka, jego płeć, liczbę starszego rodzeństwa, inteligencję matki).

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!