Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Inne

Miody z pasieki Jaros

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 26-11-2007, 10:05
Pszczelarze zazwyczaj robią miody pitne na swój użytek. Pan Maciej Jaros zajmuje się pszczelarstwem od blisko trzydziestu lat. Prowadzi niedużą rodzinną firmę pod Tomaszowem Mazowieckim, podstawą jej działalności stała się produkcja miodów pitnych.

W firmie pracuje pięcioro członków rodziny i 20 innych osób. Pan Maciej z żoną Alicją ukończyli weterynarię, syn Marcin i synowa Monika biotechnologię, więc cała rodzina ma solidne, kierunkowe wykształcenie. Pan Maciej dodatkowo jest absolwentem Wydziału Technologii Rolno- Spożywczej warszawskiej SGGW.

Rocznie "Pasieka Jaros" produkuje około 70 000 butelek miodu pitnego. Barierą, która uniemożliwia zwiększenie produkcji, jest brak dobrego surowca. Część miodu pochodzi z własnej pasieki, ale to nie wystarcza. Jednak trudno zdobyć wystarczającą ilość miodu odpowiedniej jakości.

Rodzina Jarosów produkuje miody z naturalnych składników, bez konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i aromatów. Ich trunki swoje walory smakowe osiągają w czasie kilkuletniego leżakowania. Przeciętnie miód leżakuje 3-5 lat.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Ewa Dąbkowska 2009-06-14 21:15:03

    Mjiałam przyjemność pić miód trójniak \"Wójczyc\"po prostu niebo w gębie bardzo bym chciała go kupić .Proszę o namiary adres itp.

    Odpowiedz
  • Beekeeper 2010-01-15 14:47:04

    Jaros to marka sama w sobie.Sam jestem pszczelarzem i hobbystą miodosytnikiem, więc wiem jak trudno zrobić dobry miód pitny, i jakiego to wymaga zaangazowania i czasu. Sztuką jest dobrać odpowiedni sklad miodów pszczelich do dodatków, czy to korzennych, czy owocowych. Mój faworyt ze \"stajni\" Jarosa to Dwójniak Jabłczak i Malińak, ale niestety zdarzają się miody mocno utlenione, zczerniale(chyba wada korków, brak sczelności), a nawet z dramatycznie dużymi ubytkami rzędu 25-30%(w kamionkach). Dlatego polecam te miodki w flaszach szklanych, lub dokładne sprawdzenie kamionek w sklepie. Z Polskich komercyjnych producentów to chyba pomimo wszystko najlepsza miodosytnia !!! Pozdrawiam

    Odpowiedz
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!