Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Branża piwowarska w Polsce zamknie 2010 rok na minusie

Po słabym 2009 roku, branża piwowarska zamknie 2010 rok również na minusie. Spadek sprzedaży na rynku krajowym za I półrocze wyniósł 3,74 proc.

Branża piwowarska w Polsce zamknie 2010 rok na minusie
fot. odyssei.com

Jeśli porównać I półrocze 2010 z analogicznym okresem ubiegłego roku, spadek sprzedaży na rynku piwowarskim wyniósł blisko 4 procent. O ile w I kw. sprzedaż w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego spadła jedynie o 0,66 proc. to w II kw. spadki sięgnęły prawie 6 proc.

- W pierwszym półroczu 2010 roku branża sprzedała 16,3 mln hektolitrów. Nie udało się niestety zatrzymać tendencji spadkowej, która rozpoczęła się w 2009 roku - mówi Danuta Gut, dyrektor Biura Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie. - Wprawdzie początkowe prognozy za 2009 rok przygotowane przez GUS mówiły o ponad 10 proc. spadku sprzedaży piwa, po weryfikacji danych odnotowano zmniejszenie sprzedaży o 4,1 proc. w porównaniu z 2008 rokiem. Mimo wszystko nie przewidujemy zmian na lepsze w nadchodzącym roku.

Okres letni okazał się dobry dla branży piwowarskiej. Słoneczna pogoda pomogła w sprzedaży piwa, dzięki czemu w lipcu i sierpniu odnotowano wzrost na poziomie 2 proc. (w analogicznym okresie 2009 r. sprzedano o 150 tys. hl piwa mniej).  Nie oznacza to jednak istotnej poprawy na rynku. Podwyżka ta nie pomoże odrobić strat, które branża zanotowała w I półroczu.

Tendencja spadkowa, którą obserwujemy na polskim rynku piwa od ponad dwóch lat została zintensyfikowana wzrostem akcyzy w ubiegłym roku. Zahamowanie sprzedaży nadal potęguję utrzymującą się recesja gospodarcza, która zmniejsza popyt. W okresie kryzysu Polacy zmuszeni do oszczędności rezygnują z wielu dóbr konsumpcyjnych, w tym z zakupu piwa. Dodatkowo niestabilna pogoda, od zimnej wiosny, przez upalne
i deszczowe lato osłabiły rynek.

- Mało optymistycznie zapowiadają się prognozy na 2011 r. - mówi Danuta Gut - Planowana podwyżka VAT oraz zamrożenie płac i oszczędności również nie wróżą poprawy sytuacji. Te działania będą miały wpływ na popyt piwa oraz samą kondycję branży.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Danuta Gut RSS ALERT    /    Browary Polskie RSS ALERT    /    piwo RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • Prawnik 2010-10-21 17:18:05
    Nie 10% spadek, a obniżka sprzedaży o 4% w 2009 roku. Brawo GUS!. Co za precyzja.
  • smakosz 2010-10-22 18:45:54
    Ciekawe ile te molochy produkujące piwa w Polsce straciły by ,gdyby jakieś laboratorium przebadało substancje szkodliwe zawarte w piwach .Ale Polska wiele mogłaby stracić tracąc koncerny produkujące piwo lub zmuszając ich do produkowania prawdziwego piwa .A nie takiego tylko dla opoi.
  • aptekarz 2010-10-23 20:08:08
    To by był skandal wszechczasów ,gdyby podano publicznie jakie substancje zawierają piwa te które sa na półkach sklepowych .Mam na myśli wszystkie piwa z wyjatkiem tradycyjnych.Nie mylić z regionalnymi.Ale uE trzyma łapę na zachowaniu tajemnicy.
  • Mexico 2010-10-23 20:18:17
    A co to za substancje? Czy mają jakikolwiek związek z metodą High Gravity Brewing, stosowaną przy produkcji piwa przez wiodących graczy rynkowych?
  • aptekarz 2010-10-26 23:21:33
    Do Mexico. Gdyby do metody High Gravity Brewing wieksze browary stosowały się,mielibyśmy na względzie dostosowania do ochrony środowiska i wykorzystania energii ,wykorzystania do produkcji piwa czystej żródlanej wody.Ale tu chodzi o innego rodzaju oszczędności.i tak jest ,że Polska dopuszcza do produkcji piwa słód i\" surowce niesłodowane-to zamienniki slodu browarnego,które nie są poddawane słodowaniu .Zgodnie z Polską Normą surowce niesłodowane zalicza się do surowców podstawowych o ile ich ilość nie przekracza 45%,a jakość jest zgodna z aktualnie obowiązującymi normami.Surowcami niesłodowanymi jest cukier, syrop skrobiowy jęczmień w postaci grysu,kukurydza w postaci grysu i owies w postaci płatków.Surowce niesłodowane stosuje się dla poprawienia pienistości piwa,nadania mu jaśniejszej barwy,zapewnienia lepszej klarowności oraz ze względów technologicznych i ekonomicznych,gdyzdodanie cukru powoduje wyższy stopień odfermentowania piwa czyli zwiększenie zawartości alkoholu ,a zatem zwiększa moce przerobowe ważelni .Cena ekstraktu uzyskanego z cukru jest nieco niższa niżekstraktu ze słodu.\"Niektóre nowoczesne browary stosują stosują do produkcji dwutlenek wegla w celu skrucenia okresu leżakowania.Niestety niektóre gatunki piwa wymagają dłuższego okresu leżakowania,dotyczy to krajów starej Europy,szczególnie browarów dbających o swoją renomę.Dłuższy okres leżakowania-dojżewania wpływa na optymalny stopień estryfikacji i ma na celuuszlachetnienie właściwości piwa.Warunkuje przejście silnego smaku chmielowego w szlachetną i nie pozostającą na podnibieniu goryczkę.Ostatnie dane z kontroli przeprowadzonej przez IRHAS podają ,ze co 4 szt piwa odbiega od normy jakościowej i co 10 keg zawiera piwo nie rozcieńczone .Niestety kontrole takie powinny być prowadzone przez SANEPID pod względem używanych składników i ich wpływu na zdrowie. Pojawienie się informacji o stosowaniu żółci bydlęcej IRHAS nie wypowiada się bo pod tym względem nie przeprowadzało badań piwa.Trudno wywnioskować czy to jest nie prawdziwe ,czy nie .ALE!ALE!!!! i tu można mieć wątpliwości

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.119.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!