Dyrektor Cott: Ceny cukru i preform dotkliwie uderzają w producentów napojów
- Autor: Weronika Kreczko, portalspozywczy.pl
- Data: 14-06-2011, 14:18

Spółki spożywcze szczególnie boleśnie odczuwają ostatnio podwyżki cen surowców. Jak to wygląda ze strony firm napojowych - które z surowców najdotkliwiej wpływają na wyniki spółek?
Są dwa takie czynniki, które aktualnie wpływają bardzo destrukcyjnie na koszty produkcji w firmach napojowych: ceny preform do produkcji butelek PET oraz ceny cukru. Widoczne jest to zwłaszcza w przypadku produkcji marek własnych, kiedy na cenę detaliczną produktu wpływają przede wszystkim ceny surowców. Jeżeli drożeje jeden ze składników, a w przypadku cukru podwyżki są wyjątkowo gwałtowne, sytuacja wygląda bardzo niepokojąco. W tej chwili wszyscy czekają na to co będzie dalej. Wszyscy mają także nadzieję, że powodem podwyżek są czynniki spekulacyjne, które wkrótce ustąpią. Na rynku napojowym jest duża konkurencja. W walce o konsumenta każdy, zanim podniesie ceny, ogląda się na rywali. Widać to na każdym etapie łańcucha dostaw: konkurują zarówno producenci jak i sieci handlowe. Dlatego dziś wzrosty cen surowców do produkcji napojów nie są jeszcze dostatecznie widoczne na półkach. Nie sądzę jednak, by ceny surowców wróciły do poprzedniego poziomu, dlatego w sklepach nieuchronnie czekają nas podwyżki.
komentarze (0)