Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Dyrektor KZPBC: Branża słodyczy powinna walczyć o wzrost produkcji cukru w Polsce

Zdaniem dyrektora Biura Zarządu Głównego Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego przetwórcy powinni walczyć raczej nie o zwiększenie importu spoza Unii, ale o wzrost produkcji w Polsce i w samej Unii. Może to być jednak trudne do zrealizowania w najbliższej przyszłości - ostatnia zaplanowana kampania cukrowa potrwa do 30 września 2015 r.

Dyrektor KZPBC: Branża słodyczy powinna walczyć o wzrost produkcji cukru w Polsce

W Polsce, zdaniem przedstawiciela KZPBC, jest jeszcze kilkanaście cukrowni, które fizycznie mogłyby wznowić produckję cukru. To pomogłoby w zaspokojeniu rosnącego popytu.

- Ceny cukru, które muszą płacić polscy producenci słodyczy, wynikają m.in. z globalnego deficytu tego surowca. Cukier drożeje wszędzie. Teraz, kiedy okazuje się, że w Indiach produkcja będzie niższa niż spodziewana, także Brazylia notuje pewne problemy, cena cukru na giełdach może osiągnąć nawet 1000 dolarów za tonę - alarmuje Kazimierz Kobza. A to dla przetwórców zła wiadomość.

Kazimierz Kobza zwraca też uwagę, że przyczyną rosnących cen jest przewaga popytu nad podażą.

- Rośnie spożycie cukru - 5 lat temu wynosiło 120 mln ton, teraz osiągnęło 160 mln ton, a prognozy na najbliższe lata mówią nawet o 200 mln ton - mówi dyrektor.

Producenci słodyczy podkreślali, że chcą mieć dostęp do tańszego cukru spoza Unii.

- Reforma cukru, zapoczątkowana w 2005 r. powstała m.in. w oparciu o apele przetwórców cukru - a przecież producenci słodyczy stanowią aż 60-70 proc. tej grupy - podkreśla dyrektor Kobza. W ciągu tych trzech lat Polska ze znaczącego eksportera cukru stała się jego importerem.

- Powierzchnia upraw zmalała o 100 tys. ha, produkcja zmalała z ponad 2 mln ton do 1,29 mln ton w ubiegłym roku - mówi dyrektor Kobza. Wielkość ta nie zaspakaja jednak naszego krajowego zapotrzebowania.

Jak się okazało, reforma nie poskutkowała.

- Zgodnie z reformą rynku cukru w Unii Europejskiej od października rekomendowana cena tego surowca powinna wynosić 404 euro za tonę. A de facto cena rynkowa przekracza 500 euro - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco. To staje się znaczącą przeszkodą dla polskich producentów, szczególnie wtedy, gdy złotówka jest słaba.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (1)

  • ech polonisci 2010-06-06 16:50:19
    \"fizycznie mogłyby wznowić produckję cukru\" to mozna wznowic te produkcje tez psychicznie? :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.75.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!