Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

EFSA konsultuje wytyczne dotyczące oceny korzyści i zagrożeń żywności

Komitet Naukowy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął konsultacje publiczne przewodnika dotyczącego oceny korzyści i zagrożeń wynikających ze spożycia żywności.


Autor: Joanna Soczewińska, Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności IGI Food Consulting
Data: 08-03-2010, 12:53

Żywność, oprócz tego, że dostarcza korzystnych składników może również nieść ze sobą pewne ryzyko związane z jej spożyciem. Dla przykładu: warzywa i owoce są źródłem kluczowych substancji odżywczych, ale mogą zawierać także potencjalnie szkodliwe związki jak azotany. Jak wynika z przedstawionego dokumentu sumaryczny wpływ (będący wynikiem bilansu korzyści i zagrożeń) środków spożywczych na zdrowie jest istotnym elementem, który należy wziąć pod uwagę, zwłaszcza w przypadku podejmowania decyzji, w tym o charakterze legislacyjnym.

W opinii na temat oceny zagrożenia opublikowanej w 2005 r. Komitet Naukowy EFSA zalecał pilne zebranie dostępnych danych na temat konsumpcji żywności na poziomie ogólnym, a następnie rozpoczęcie rozszerzonego zbierania danych na poziomie szczegółowym. Rozpoczęto prace nad bazą danych z zakresu konsumpcji żywności „Comprehensive European Food Consumption Database" Obecnie, opracowanie systemu zbierania dokładnych danych z zakresu konsumpcji żywności na poziomie ogólnoeuropejskim jest jednym z głównych, długofalowych celów EFSA.

W konsultowanym przewodniku EFSA zaleca trzyetapowe podejście do zagadnienia. Pierwszy etap to ocena wstępna mająca na celu określenie czy analiza korzyści i zagrożeń żywności jest w ogóle potrzebna lub też czy zagrożenie dla zdrowia wyraźnie przewyższa korzyści (lub odwrotnie).

Kolejny etap to dokładna ocena, która odpowie na pytanie na jakich poziomach występuje określone zagrożenie lub korzyść ze strony żywności. Wreszcie, końcowy etap polega na porównaniu ryzyka i korzyści w celu ustalenia wspomnianego wcześniej sumarycznego wpływu spożycia żywności na zdrowie.

Komitet Naukowy EFSA zakłada, że eksperci dokonujący oceny zagrożeń i korzyści będą składali sprawozdanie po każdym zrealizowanym etapie procesu. W dokumencie zostało również podkreślone, iż ocena korzyści i zagrożeń jest złożonym procesem, który stwarza wiele wyzwań. Przewodnik z oczywistych względów nie odnosi się do innych aspektów niż żywieniowe takich jak np. społeczne, ekonomiczne, środowiskowe i etyczne, które z pewnością będą odgrywać rolę w podejmowaniu strategicznych decyzji, z uwzględnieniem tych o charakterze prawnym.
Publikacja dokumentu zapoczątkowała konsultacje społeczne, podczas których wszyscy zainteresowani mogą zgłaszać uwagi.

Termin składania uwag mija 15 kwietnia br. Po zakończeniu konsultacji EFSA opublikuje sprawozdanie podsumowujące otrzymane komentarze.

Dokument dostępny jest na stronie: www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/sc100226.htm

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

prawo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.36.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!