Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Ekspert: Producenci piw regionalnych powinni zwiększyć liczbę kanałów sprzedaży

Większość konsumentów piw deklaruje, że fakt spożywania piw regionalnych spowodował, że rzadziej piją te produkcji dużych koncernów lub w ogóle przestali je kupować. Najczęściej wybieranym piwem wśród smakoszy piw regionalnych jest piwo jasne pełne (60 proc.), zaś sam trunek wypijany jest przez większość konsumentów raz lub kilka razy w tygodniu w zaciszu domowym - wynika z badań ARC Rynek i Opinia.

Ekspert: Producenci piw regionalnych powinni zwiększyć liczbę kanałów sprzedaży
Ze względu na małą dostępność piw regionalnych, konsumenci spożywają je głównie w domach

Piwa regionalne najczęściej piją osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach. Konsumentami piw regionalnych są w zdecydowanej większości osoby aktywne zawodowo, z wykształceniem średnim lub wyższym.

Piwa regionalne najczęściej konsumenci kupują w hipermarketach, sklepach osiedlowych oraz specjalistycznych sklepach z alkoholami. W przeciwieństwie do piw dużych koncernów piwa regionalne znacznie rzadziej kupowane są w sklepach nocnych, na stacjach benzynowych i restauracjach.

- Piwa regionalne nie są tak dostępne jak piwa dużych koncernów. Rzadko można zamówić takie piwo w restauracji czy pubie. Dlatego też najczęściej respondenci konsumują je w domach. Rosnąca popularność piw regionalnych pozwala przypuszczać, że trend ten zmieniłby się gdyby producenci piw regionalnych zwiększyli liczbę kanałów i punktów sprzeday - mówi Agata Tkaczyk, ekspertka z ARC Rynek i Opinia.

Ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej sięga po piwa dużych koncernów lub w ogóle nie korzysta z ich oferty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Agata Tkaczyk RSS ALERT    /    ARC Rynek i Opinia RSS ALERT    /    piwo RSS ALERT    /    piwa regionalne RSS ALERT

KOMENTARZE (15)

  • regionalnesmaki 2012-01-03 16:52:28
    Niech redakcja portalu napisze w końcu jakiś mądry artykuł, żeby w końcu było wiadomo co jest a co nie jest browarem regionlanym. Czemu redaktorzy nie używają nazwy \"browar lokalny\"? Lokalny, a regionalny, to nie to samo, tak jak regionalizm i lokalizm. Regionalizm wskazuje na jakieś wyjątkowe cechy, specyfikę. Podobnie jest z każdym produktem regionalnym. Nie ma dwóch takich samych produktów regionalnych, bo nie ma dwóch takich samych obszarów geograficzno-społecznych. Piwa regionalne więc, powinny cechować się wyjątkowością i wpływem czynnikiem obszaru czy miejsca gdzie powstają. Piwo regionalne więc nie może być produkowane raz w jednym miejscu, a potem w innym, bo znika jego specyfika. Przykład Czarnkowa i Gniewosza jest tu najbardziej jaskrawy. Piwo Noteckie, przestało obecnie istnieć, jako produkt regionalny, bo w Czarnkowie, w PGR-rze, który produkował to piwo, już się piwa nie produkuje. Piwo Noteckie natomiast istnieje, tyle, że produkowane w browarze Gniewosz. Cały czas jest piwem lokalnym, tworzonym lokalnie, na potrzeby lokalne. Taka jest idea produktu lokalnego, takiego jak masło czy śmietana z lokalnej mleczarni, dostępna przede wszystkim w miejscu gdzie jest wytwarzane. Jeśli mowa w artykule o dostępności piw regionalnych, to jak pokazuje przykład Budweisera Budvar, piwo regionalne, produkowane tylko i wyłącznie w miejscowości Budziejowice może być dostępne na całym świecie. Z racji tego, że w Budziejowicach była od zawsze silna tradycja piwowarska i Budveriser Budvar był produkowany tylko i wyłącznie w tym mieście, jest to piwo wyjątkowe o specyficznych cechach, związanych z miejscem wytwarzania. Niech redakcja albo ktoś mądry poda teraz przykłady takich piw w Polsce, który od narodzenia produkowane są w sposób niemal nieprzerwany, tylko i wyłącznie w tym samym miejscu, a jego produkcja nigdy nie została przeniesiona w inne miejsce? Noteckie, Perła, Żywiec, Piast, Książ odpadają. Browarów lokalnych, powstałych po upadku PRL nie ma co liczyć bo 20 lat to żadna tradycja piwowarska.
  • robert 2012-01-03 18:12:12
    @regionalnesmaki nie ma czegoś takiego jak browar Gniewosz - ma być określenie regionów wprowadziła unia ,ale może być określenie lokalny po co z tego robić wielkie Halo .Już daj sobie na wstrzymanie lokalizm - ciekawe może chodziło Ci lokację
  • Delikates! 2012-01-03 18:29:16
    w innym wątku piszesz, że Polska nie ma tradycji piwowarskich a tutaj chcesz żeby ktoś wymienił browar który warzy w sposób nieprzerwany, no cóż odsyłam do zapoznania się z historią. ps. znowu Ciechan mi pasuje do Twojego pytania - odnośnie warzenia w tym samym miejscu, od 1864 stoi tam gdzie stał...
  • regionalnesmaki 2012-01-04 08:56:57
    No może trochę przesadziłem z tym brakiem tradycji. Ale trzeba pamiętać, że podstawa polskich napojów alkoholi to miody pitne i nalewki, potem wódka, potem piwo i wina, ale nie te tanie tylko gronowe. Skoro Ciechan produkuje od tak dawna, to znaczy, że się kwalifikuje do mówienia o nim per browar robiący piwo regionalne. Zresztą to jedyny browar w Polsce, który od początku zachowuje się na poziomie, chociaż nie ma certyfikatu unijnego, posiada Jakość Tradycja. No i teraz jak niby konsument ma odróznić takiego Ciechana, z tradycjami, od jakiegoś podrzędnego browaru lokalnego, który powstał w latach 90-ych czy 2000-ych? Wiadomo, że najważniejszy jest smak, ale za tradycję i jej zachowywanie powinno się płacić. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzi, aby za jakiś tam czas odrodzono piwa regionalne, zniszczone przez koncerny, wracając do tych tradycji i receptur które były, ale zostały zniszczone przez Carslberga czy Heinekena. Może doczekam w moim życiu Żywca z certyfikatem, smakującego jak w latach II RP chociażby?
  • jacek 2012-01-04 12:04:55
    Nie przesadzałbym z tą regionalnością ciechana, trochę piwa piję i interesuję się historią. Piwa tam produkowane nie mają nic wspólnego z tradycjami tego miejsca. Bajki o nieutrwalaniu piwa i naturalnym miodzie to wymysł obecnych pracowników tego browaru. Jeżeli tyle się pisze o jego tradycyjności to poproszę o wskazanie źródeł historycznych, w których jest informacja o tym, ze w Ciechanowie powstawało niegdys piwo miodowe w tym browarze, hehe

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.226.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!