Jutro Dzień Czekolady
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady. Ten smakołyk pojawił się na rynku zaledwie 150 lat temu. Wcześniej czekolada znana była jedynie w postaci napoju.

Jak przypomina Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia z Nestlé Polska, głównymi składnikami czekolady są: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki, np. bakalie.
- Każdy z trzech głównych typów czekolad ma inny smak i inne właściwości. Gorzka - najmniej kaloryczna - w jednej kostce dostarcza 22 kcal, mleczna to już 32 kcal, a biała może mieć nawet 50 kcal. Co prawda amatorów słodkich smaków może niezadowolić czekolada ciemna, ale dla tych, którzy zwracają uwagę na kaloryczność jest ona zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem - mówi Agnieszka Piskała.
I dodaje, że czekolada ma szereg składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in. flawonoidy, o silnym działaniu antyoksydacyjnym, skutecznie neutralizujące wolne rodniki, którym przypisuje się właściwości rakotwórcze oraz fenyloalanina, która uczestniczy w wytwarzaniu serotoniny tzw. hormonu szczęścia.
