Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Kawa może spowalniać rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C

Wypijanie minimum trzech filiżanek kawy dziennie spowalnia rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C i zmniejsza ryzyko powikłań tej choroby - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje pismo "Hepatology".

Wypijanie minimum trzech filiżanek kawy dziennie spowalnia rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C i zmniejsza ryzyko powikłań tej choroby - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje pismo "Hepatology".

WZW C jest wywoływane przez wirusa HCV (wirus zapalenia wątroby typu C). Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na chorobę tę cierpi ok. 3 proc. światowej populacji - co najmniej 170 mln osób. Co roku HCV zakaża się 3-4 mln osób, a u 70 proc. infekcja przechodzi w przewlekłą chorobę, która może doprowadzić do rozwoju marskości wątroby lub raka tego narządu.

Aby temu zapobiec, WZW C powinno być wykryte wcześnie (przy pomocy testów na przeciwciała przeciw HCV) i wcześnie leczone. Wiadomo jednak, że leki przeciwwirusowe nie u wszystkich dają dobre efekty. Na razie nie ma też szczepionki przeciw HCV.

Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Badań nad Rakiem przebadali 766 pacjentów, u których z powodu WZW C doszło do mostkowego włóknienia wątroby lub marskości i u których klasyczne leki przeciwwirusowe (pegylowany interferon alfa oraz rybowiryna) nie odniosły sukcesu.

Na początku badania, wśród pacjentów zebrano dane na temat częstości i ilości spożywanej kawy oraz czarnej i zielonej herbaty w ostatnim roku.

Przez kilka kolejnych lat stan zdrowia pacjentów był kontrolowany co 3 miesiące. Zbierano dane na temat wystąpienia wodobrzusza, tempa rozwoju choroby i zwłóknienia wątroby, uszkodzenia mózgu i układu nerwowego, pojawienia się raka wątrobokomórkowego lub innego powikłania WZW C oraz na temat zgonów związanych z chorobą. Po upływie 1,5 roku oraz 3,5 lat pobrano biopsje do oceny stadium rozwoju WZW C.

Okazało się, że pacjenci, którzy dziennie wypijali 3 lub więcej filiżanek kawy mieli o 53 proc. niższe ryzyko progresji choroby i wystąpienia któregoś z powikłań w porównaniu z chorymi, którzy kawy nie pili wcale.

Nie zaobserwowano, by herbata - czarna lub zielona - miała podobne ochronne działanie. Choć jej spożycie wśród pacjentów było dość niskie.

"Biorąc pod uwagę dużą liczbę osób zakażonych wirusem HCV na świecie, bardzo istotne jest zidentyfikowanie czynników, od których zależą postępy choroby, zwłaszcza tych, na które mamy wpływ" - komentuje prowadzący badania dr Neal Freedman.

Zdaniem badacza, wyniki uzyskane przez jego zespół wskazują, że pacjenci z WZW C, u których nie zadziałały tradycyjnie stosowane leki mogą odnieść korzyść z picia kawy. Dr Freedman podkreśla jednak, że obserwacji tej nie można odnosić do zdrowszej populacji

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

kawa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.219.31.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!