Naukowcy odkryli, jak dłużej zachować swieżość piwa
Dzięki analizie naukowców z politechniki w Monachium piwo będzie można przechowywać dłużej bez obawy o utratę smaku. Uczeni odkryli bowiem, jakie związki odpowiadają za jego niewłaściwy smak po okresie ważności.
Jak informuje fachowy "Journal of Agricultural and Food Chemistry", podczas pionierskich badań zespołowi Thomasa Hofmanna z politechniki w Monachium udało się zidentyfikować główne substancje odpowiedzialne za gorzki, nieprzyjemny posmak starego piwa. Analizie poddano wiele dostępnych na rynku piw, badając je wkrótce po uwarzeniu oraz po długotrwałym przechowywaniu. Okazało się, że spośród 56 zawartych w piwie gorzkich substancji 5 odpowiada za jego niedobry smak związany ze zbyt długim przechowywaniem.
Zdaniem odkrywców, zapobieganie powstawaniu tych substancji - na przykład poprzez lepszą kontrolę pH - może pozwolić na przedłużenie świeżości piwa. Badacze sądzą też, że piwu dobrze robi możliwie najniższa temperatura przechowywania.

