Polryb: Rok 2013 zapowiada się dobrze
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 22-01-2013, 12:16

Firmy przetwórstwa właściwego na chwilę obecną ograniczają zakupy surowca śledziowego, który jest stosunkowo drogi. Przyjmują taktykę utrzymania tych samych obrotów i cen, poprzez ograniczanie w swoich wyrobach składników droższych, na rzecz tańszych. Tym sposobem w opakowaniach np. koreczków śledziowych jest coraz mniej śledzia, a coraz więcej cebuli i innych dodatków warzywnych. Sytuacja taka jest po części wymuszana przez odbiorców rynkowych, którzy nie chcą akceptować wyższych cen.
Rozwierają się "nożyce" pomiędzy ceną rynkową, a możliwościami utrzymania się w cenie przy wzrastających kosztach produkcji. Nadmienić trzeba, że na wzrost kosztów produkcji w niewielkim stopniu mają wpływ producenci, a są one wynikiem ogólnej sytuacji w kraju i na świecie: wysokich cen energii, paliw, podatków, kosztów pracy itp.
komentarze (0)