• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prawie 100 producentów rogali świętomarcińskich otrzymało certyfikaty

97 wypiekających rogale świętomarcińskie firm cukierniczych z terenu Wielkopolski może to robić zgodnie z prawem. W poniedziałek w Poznaniu ich przedstawiciele otrzymali potwierdzenia uzyskania prawa do wytwarzania produktu regionalnego chronionego prawem UE.
  • Autor: PAP
  • Data: 05-11-2012, 13:08

Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków 11 listopada, w dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Od 2009 r. rogale rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje to nabywcom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.

Ponieważ nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości.

"Co roku w zakładach sprawdzany jest cały proces produkcji rogali, czy są one wykonywane z ciasta półfrancuskiego i białego maku. Dzięki potwierdzeniom umieszczonym w witrynach sklepowych klienci będą wiedzieli, że sprzedawane tam rogale są certyfikowane" - powiedział w poniedziałek Piotr Koperski z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Jak dodał, dokumentu nie otrzymała jedna z firm, która przy wytwarzaniu rogali zamiast białego maku użyła maku niebieskiego. W tym roku przy okazji 11 listopada wielkopolskie firmy cukiernicze wyprodukują 600 ton rogali.

"Aby mieć pewność, że wybierany rogal jest dobry, klient powinien sprawdzić, czy wewnątrz jest biały mak i czy półfrancuskie ciasto +listkuje+. Oczywiście poza wszystkim trzeba być pewnym, że wytwórca ma certyfikat" - powiedział Koperski.

Produkcja rogali już ruszyła, bo część wypieków rozprowadzana jest przez internet, w ramach współorganizowanej przez miasto kampanii alleRogal. W ten sposób rogale trafiają m.in. do Anglii, Niemiec, Czech, na Cypr i do Australii.

Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust specjalne rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • zdcx 2012-11-06 12:32:46

    Ale będzie znowu wyżerka!!! PYSZNE SĄ TE ROGALE!!! Tylko trzeba jeść świeże a nie kilkudniowe...

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!