Ślad węglowy: Co warto wiedzieć? (wywiad)
- Autor: AW/portalspozywczy.pl
- Data: 27-09-2021, 14:30

- Czym jest ślad węglowy i jak się go wylicza?
- Czy firmy spożywcze muszą podawać informację na temat śladu węglowego na swoich opakowaniach?
- Czy informacje dotyczące śladu węglowego mogą stać się formą greenwashingu?
Ślad węglowy - czym jest i jak go wyliczyć?
Portalspozywczy.pl: Zacznijmy od definicji: Czym jest ślad węglowy i jak się go wylicza?
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.: Ślad węglowy jest miarą emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych, jaką generuje działalność poszczególnych sektorów gospodarki, poszczególnych przedsiębiorstw czy gospodarstw domowych a nawet pojedynczych osób. Jest to zatem wskaźnik oddziaływań środowiskowych podczas pozyskiwania surowców rolnych, wytwarzania żywności, transportu gotowych produktów, a także czynności związanych z przygotowywaniem posiłków w kuchni. W jego ramach wylicza się emisję gazów cieplarnianych, tj. dwutlenku węgla, metanu, podtlenku azotu czy innych jeszcze związków chemicznych, w przeliczeniu na produkt, usługę czy pojedynczą czynność. W kontekście produkcji rolnej (i szerzej - produkcji żywności) szczególnie „śladotwórcze” są takie zjawiska jak spalanie paliw kopalnych, wylesianie, degradacja gleb, chów bydła czy stosowanie nawozów sztucznych. Duże znaczenie ma także pochodzenie produktu, a dokładnie jak daleką drogę odbył surowiec i jakim środkiem transportu. Do obliczania śladu węglowego stosuje się międzynarodowo znormalizowaną metodę LCA (ang. Life Cycle Assessment). Dokładność wskaźnika śladu węglowego zależy jednak od jakości zebranych w ramach tej metody danych, którymi mogą być zarówno obliczenia i pomiary własne, jak i zbiory danych inwentarzowych cyklu życia, dostępne w istniejących bazach LCA.
komentarze (0)