W 2010 r. Pepsi w Polsce zmodernizuje zakłady Frito Lay
W 2010 r. Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o., spółka zależna PepsiCo, odpowiedzialna za produkcję napojów na rynek polski zakończy modernizację linii produkcyjnych w dwóch zakładach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Na całym świecie koncern postawi na inwestycje w R&D, a także na rozwój portfolio i reformulację produktów.

W 2010 roku PepsiCo zainwestuje ponad 20 mln euro w budowę centrum badawczego w Hamburgu, którego zadaniem jest opracowywanie nowych receptur przekąsek na potrzeby rynku europejskiego.
- Chcemy oferować konsumentom coraz bardziej nowoczesne produkty - mówi Małgorzata Skonieczna, Dyrektor External Communications, Europe Division, PepsiCo.
W ostatnich latach w ramach reformulacji portfolio przekąsek zwiększono zawartość mieszanki olejów słonecznikowych w chipsach marek Lay's i Cheetos do 32 proc., co obniżyło zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 25%. W chipsach Cheetos obniżony został poziom zawartości tłuszczu o 10 proc., w chipsach marki Mr. Snaki oraz w Popcornie o 25%. Z formuł produktów usunięte zostały konserwanty, sztuczne barwniki i sztuczne aromaty.
Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o. wprowadziła w 2009 r. nową markę niskozmineralizowanej wody źródlanej Górska Natura oraz nowy smak herbaty mrożonej Lipton Ice Tea Green Apple. Jak podkreślają przedstawiciele firmy, rozwój PepsiCo w Polsce nie byłby możliwy dzięki inwestycjom w rozbudowę zakładów produkcyjnych w Polsce. W 2008 r. uruchomione zostały dwie nowe aseptyczne linie produkcyjne - linia w fabryce w Michrowie do produkcji herbaty Lipton Ice Tea bez dodatku konserwantów oraz linia Elopak do produkcji soków Toma w opakowaniach 1 l., także bez dodatku konserwantów.
Natomiast planowana na 2010 r. modernizacja zakładów Frito Lay pozwoli nie tylko obniżyć koszty i zmniejszyć wpływ na środowisko, ale także umożliwi produkcję nowych produktów.
- W lutym wprowadzamy Lay's Prosto z Pieca - pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane, które zawierają 70 proc. mniej tłuszczów niż tradycyjne smażone chipsy ziemniaczane - dodaje Małgorzata Skonieczna.
