W Polsce 99 proc. soków owocowych jest bez dodatku cukru
Nowa dyrektywa unijna wprowadza zakaz dodawania cukru do soków i nektarów owocowych. Nowy europejski przepis nie dotknie jednak polskich producentów, którzy już produkują soki bez dodatku cukru - podaje wyborcza.biz.

Jak informuje serwis wyborcza.biz, zakaz wejdzie w życie po 18 miesiącach karencji i obejmie również - obok obecnych już na liście jabłek, moreli, bananów, czarnej porzeczki, winogron, grejpfrutów, guawy, cytryn, mango, pomarańczy, marakui, brzoskwiń, gruszek, ananasów, malin, wiśni, truskawek, mandarynek - soki i nektary pomidorowe.
Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków zapewnia, że 99 proc. soków owocowych produkowanych w Polsce powstaje bez dodatków cukru. Zatem dyrektywa unijna sankcjonuje jedynie już istniejącą praktykę.
Jednak polscy producenci soków i tak mają oni twardy orzech do zgryzienia. W 2011 roku rynek soków, warty ok. 3,1 mld zł, skurczył się o 6 proc. Polacy coraz rzadziej sięgają po soki w kartonach, zastępując je głównie wodą. Jedną z przyczyn są wciąż rosnące ceny soków. Krajowa Unia Producentów Soków ma nadzieję, że uda się powstrzymać spadek zainteresowania sokami, m.in. dzięki kampaniom promocyjnym prowadzonym przez producentów i sam KUPS - czytamy w wyborcza.biz.
