Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Branża mięsna na importowanym

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 03-04-2013, 09:37
W trend spadku pogłowia trzody chlewnej wpisuje się stały wzrost importu surowca. Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej wskazują, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012 r. wzrósł on w relacji rocznej o 61 proc. do poziomu 114,2 tys. ton.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Przy obecnych cenach mięsa z importu, produkcja surowca i ubój żywca w Polsce stają się prawie nieopłacalne. Wiele firm, zwłaszcza tych, które uwzględniają w swoich działaniach rachunek ekonomiczny, zastanawia się, jak bardzo ceny żywca mogą jeszcze wzrosnąć. Szczęście w nieszczęściu polega na tym, że działamy na wspólnym otwartym rynku unijnym. To stwarza zarówno szanse, jak i zagrożenia.

Jak sugeruje Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu - ryzyko, które należy brać pod uwagę, wiąże się z faktem, iż nasi sąsiedzi, np. Czesi i Niemcy, również mogą w każdej chwili korzystać z potencjału otwartego rynku i kupić lub sprzedać surowiec tam, gdzie się to akurat najbardziej opłaca. - Oczywiście, krajowe zakłady ubojowo-przetwórcze ubolewają nad obecnym stanem pogłowia trzody chlewnej. Niemniej, z tego co słyszę - coraz więcej średnich, a nawet dużych firm ogranicza uboje. Co prawda Animex nie wpisuje się w ten trend, ale to głównie zasługa posiadania hodowli, prowadzonych przez naszą siostrzaną spółkę, z której poprzez kooperacje z polskimi hodowcami, pozyskujemy sporą część żywca - mówi Pawelczak.

Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!