Przemysł mięsno-wędliniarski - jak produkować w zgodzie z trendami?
- Autor: Paulina Mroziak
- Data: 19-11-2018, 12:29

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Rynek przypraw i dodatków dla przemysłu mięsnego oraz osłonek do wędlin podlega takim samym zmianom, jak inne gałęzie przemysłu, nie tylko spożywczego. Znikają z półek sklepowych produkty wysokowydajne, a ich miejsce zajmują coraz częściej dobre jakościowo wędliny i mięsa. W całościowym ujęciu na rynku obserwuje się także wiele nowości, również tych inspirowanych kuchniami świata.
Mięso w trendach
- Ogólną potrzebą jest szukanie rozwiązań usprawniających i ułatwiających życie - również z kwestią "eko" w tle. Podobne trendy i mody występują w przemyśle mięsnym - gama produktów plasterkowanych stale się poszerza, niektóre wyroby, jak np. parówki czy kiełbaski, są już pakowane na sztuki jako przekąska do zjedzenia, w okresie letnim półki sklepowe uginają się od obszernej oferty wyrobów grillowych. Producenci cały czas poszukają rozwiązań, którymi mogliby zaciekawić konsumenta - i tak np. kilka lat temu pojawiła się moda na mięso sous vide czy przekąski z mięsa - podkreśla Dariusz Papież, kierownik Działu Badań i Rozwoju Libra Poland Sp. z o.o.
komentarze (0)