• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Stawiamy na całe linie

Rynek maszyn i linii technologicznych dla sektora mięsnego rozwija się pod dyktando dwóch głównych czynników - kryzysu ekonomicznego oraz dofinansowania ze środków unijnych. Branża boryka się ze zniżkującą rentownością, ale uzyskała zastrzyk środków na unowocześnienie produkcji.
  • Autor: Jarosław Maślanek
  • Data: 28-04-2010, 09:35
Stawiamy na całe linie

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W polskim sektorze mięsnym zauważalną ostatnio tendencją jest automatyzacja produkcji, eliminująca ryzyko negatywnego wpływu czynnika ludzkiego, gwarantująca przy tym utrzymanie powtarzalności z zachowaniem maksymalnych standardów higieny.

- Obecnie sektor spożywczy określa się mianem wielkoprzemysłowego, ponieważ w jego polu zainteresowania coraz częściej są linie technologiczne - uważa Jerzy Weindich, właściciel firmy Bastra Weindich. - Dzieje się tak między innymi dlatego, że produkcja idzie w kierunku convenience food, a rynek wyrobów wędliniarskich jest już mocno ograniczony. Wiele zakładów decyduje się więc na rozszerzenie oferty o szeroko pojętą garmażerkę.

Zdaniem naszego rozmówcy, w produkcji wielkoprzemysłowej konieczne jest stosowanie wysoko wyspecjalizowanych maszyn, charakteryzujących się dużą powtarzalnością i ograniczeniem udziału czynnika ludzkiego. Eliminuje się w ten sposób możliwość popełnienia błędu, nie-higieniczność czy też małą powtarzalność procesów.

Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Tomi 2010-05-05 11:03:30

    \"kłopotami z dostępem do surowca\" - to bardzo ciekawe co Pan pisze. Oczywiście kłopoty są winą rolnika który nie chce z wami podpisywać długoterminowych umów kontraktacyjnych z określoną ceną. Jeśli zakłady nie potrafią zapewnić stałej ceny hodowcom to co się dziwić ze nie mają surowca kiedy jest dołek W Polsce ceny skupu to wolna amerykanka co nie istnieje w UE bo rolnicy są tam współwłaścicielami zakładów. U nas powpuszczano Hispanistów i Duńczyków ii Niemców a teraz a oni gnoją polskich hodowców. Import świń z Niemiec jest tego przykładem Dal przykładu podam ze Niemieckie ubojnie nie kupują polskich brojlerów chociaż są 30% tańsze. Bo oni kupują swój surowiec.

    Odpowiedz
  • farmer 2010-06-21 12:55:21

    co za stek bzdur Tomi :( Polskie brojlery w cenie wolnorynkowej (ok 3,50) to jedna z najwyższych cen w UE. Fluktuacja cen w umowach kontraktacyjnych dobrych ubojni Polskich jest podobna do odpowiedników Niemieckich. Import swin z Niemiec jest przykładem że surowiec tam jest tańszy niż w Polsce. Koszt wydziałowy uboju w niemczech i u nas jest praktycznie taki sam. Tylko w niemczech są nowoczesne fermy z niskim kosztem produkcji oraz trochę tańsza pasza- wpływ euro i kosztów transportu surowców. Takie teksty o biednych Polskich farmerach to może min. Sawicki kupuje bo dla kilku głosów uwierzy w każdą głupotę ale nie fachowcy.

    Odpowiedz
  • farmer 2010-06-21 12:56:06

    co za stek bzdur Tomi :( Polskie brojlery w cenie wolnorynkowej (ok 3,50) to jedna z najwyższych cen w UE. Fluktuacja cen w umowach kontraktacyjnych dobrych ubojni Polskich jest podobna do odpowiedników Niemieckich. Import swin z Niemiec jest przykładem że surowiec tam jest tańszy niż w Polsce. Koszt wydziałowy uboju w niemczech i u nas jest praktycznie taki sam. Tylko w niemczech są nowoczesne fermy z niskim kosztem produkcji oraz trochę tańsza pasza- wpływ euro i kosztów transportu surowców. Takie teksty o biednych Polskich farmerach to może min. Sawicki kupuje bo dla kilku głosów uwierzy w każdą głupotę ale nie fachowcy.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!