Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Sztuczna, ale jak naturalna

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 28-04-2010, 10:15
O sukcesie sprzedażowym coraz częściej decyduje spojrzenie klienta. Jak bowiem często może on spróbować wędlinę przed zakupem? Decyzja "kupić czy nie" zależy w dużej mierze od wyglądu produktu.
Sztuczna, ale jak naturalna

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ludzie od niepamiętnych czasów przetwarzali mięso na wiele sposobów. Jednym z nich jest produkcja wędlin, która jest stosunkowo skomplikowanym procesem. Samo zmielone czy rozdrobnione w inny sposób mięso jeszcze nie jest wędliną. Staje się nią dopiero wówczas, gdy jest odpowiednio przyprawione, uwędzone oraz zapakowane w osłonkę lub siatkę, która nadaje wędlinie właściwą formę oraz wygląd.

Osłonki

Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce, którą można zdefiniować jako materiał otaczający wędliny. Pierwsze osłonki były wykonywane z jelit zwierzęcych, natomiast wraz z rozwojem nauki i przemysłu mięsnego, pojawiły się wytwarzane z kolagenu, celulozy lub substancji syntetycznych.

Dalsza część artykułu (88%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (4)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • rzeznik 2010-05-06 22:51:05

    trendy tzn. jak najwiecej fasoli smarowidla przypominajacego wedzenie i oczywiscie wody

    Odpowiedz
  • miesozerny 2010-05-06 22:56:43

    chyba lepiej zjesc kawalek upieczonego miesa niz kielbase lub szynki o 100 nazwach

    Odpowiedz
  • masaż 2010-05-08 14:06:42

    Proszę pisać na etykiecie, że sąto sztuczne osłonki, bo jak nie to firmę czeka kara 10% rocznego dochodu kary za fałszowanie żywności.Podziękujcie Panu Sawickiemu.

    Odpowiedz
  • new world order 2011-05-13 23:36:31

    Wszystko co sztuczne, nie moze bac dobre ani zdrowe...Tak samo jest z margaryna...Wystarczy sie zastanowic...Widac ze nic nie wiecie o Codex Alimentarius...A warto sie dowiedziec czym, jak i kiedy nas truja...

    Odpowiedz
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!