Sztuczna, ale jak naturalna
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 28-04-2010, 10:15

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Ludzie od niepamiętnych czasów przetwarzali mięso na wiele sposobów. Jednym z nich jest produkcja wędlin, która jest stosunkowo skomplikowanym procesem. Samo zmielone czy rozdrobnione w inny sposób mięso jeszcze nie jest wędliną. Staje się nią dopiero wówczas, gdy jest odpowiednio przyprawione, uwędzone oraz zapakowane w osłonkę lub siatkę, która nadaje wędlinie właściwą formę oraz wygląd.Osłonki
Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce, którą można zdefiniować jako materiał otaczający wędliny. Pierwsze osłonki były wykonywane z jelit zwierzęcych, natomiast wraz z rozwojem nauki i przemysłu mięsnego, pojawiły się wytwarzane z kolagenu, celulozy lub substancji syntetycznych.
komentarze (4)
trendy tzn. jak najwiecej fasoli smarowidla przypominajacego wedzenie i oczywiscie wody
Odpowiedzchyba lepiej zjesc kawalek upieczonego miesa niz kielbase lub szynki o 100 nazwach
OdpowiedzProszę pisać na etykiecie, że sąto sztuczne osłonki, bo jak nie to firmę czeka kara 10% rocznego dochodu kary za fałszowanie żywności.Podziękujcie Panu Sawickiemu.
OdpowiedzWszystko co sztuczne, nie moze bac dobre ani zdrowe...Tak samo jest z margaryna...Wystarczy sie zastanowic...Widac ze nic nie wiecie o Codex Alimentarius...A warto sie dowiedziec czym, jak i kiedy nas truja...
Odpowiedz