• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wpływ sezonu pozyskania wybranych gatunków ryb z polskiej akwakultury na profil kwasów tłuszczowych i wskaźniki żywieniowe lipidów ich mięsa

Ryby w diecie człowieka są źródłem: białka o wysokiej strawności i przyswajalności, tłuszczów o działaniu prozdrowotnym oraz witamin (A, D, z grupy B) i związków mineralnych (Ca, P, Fe, Mg, F, Se, I, Mn) [2, 26]. Do najbardziej korzystnych z punktu widzenia zdrowia człowieka składników obecnych w rybach należą wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, które mogą zapobiegać rozwojowi wielu chorób, w tym przede wszystkim chorób serca, lub je hamować [16].
  • Autor: Agnieszka Kaliniak, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 2 (119)
  • Data: 31-10-2019, 13:09

Pomimo właściwości odżywczych, jak i prozdrowotnych, ryby pozostają niedocenione przez polskiego konsumenta. Zalecenia racjonalnego żywienia wskazują na potrzebę spożywania ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu [6], podczas gdy polski konsument sięga po danie lub przekąskę rybną rzadziej niż raz na tydzień [29]. W 2014 roku niemal połowa ryb przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi na świecie pochodziła z akwakultury. Szacuje się, że do 2030 roku udział akwakultury w światowej produkcji będzie stanowił ponad 60 % [7].

W Polsce udział akwakultury w produkcji krajowej ryb nie przekracza 20 %, a podstawowe znaczenie mają dwa gatunki: karp i pstrąg tęczowy. Ponadto w stawach ziemnych w polikulturze z karpiem hodowane są takie gatunki, jak: tołpyga biała i tołpyga pstra, amur biały, szczupak, sandacz, sum europejski, lin i karaś [11, 12]. O jakości końcowego produktu chowu i hodowli ryb, jakim jest surowiec mięsny, decyduje m.in. jakość wody, skład pokarmu naturalnego, rodzaj i ilość skarmianej paszy, wiek, płeć, kondycja oraz stan zdrowotny [1]. Ponadto istotnym czynnikiem wpływającym na jakość mięsa ryb jest także sezon pozyskania. Celem pracy była ocena wpływu sezonu pozyskania wybranych gatunków ryb hodowanych w Polsce na profil kwasów tłuszczowych i wskaźniki żywieniowe lipidów mięsa. Materiał i metody badańBadaniami objęto 4 gatunki ryb polskiej akwakultury: pstrąga tęczowego (Oncor-hynchus mykiss), karpia (Cyprinus carpio), amura białego (Ctenopharyngodon idella) oraz szczupaka (Esox lucius).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ryby pozyskano z gospodarstw rybackich położonych w województwie lubelskim w dwóch sezonach: wiosenno-letnim i jesienno-zimowym. Do badań przeznaczono 120 ryb (po 30 z każdego gatunku) z uwzględnieniem dwóch sezonów (po 15 osobników każdego gatunku w każdym sezonie). W chowie karpi wykorzystywano pokarm naturalny, który uzupełniano paszami zbożowymi. Pstrągi tęczowe żywione były zbilansowaną paszą przemysłową.

Zawartość wody w tkance mięśniowej oznaczano metodą suszenia (103 ºC) [24], ogólną zawartość składników mineralnych (popiołu) – metodą spopielenia w piecu muflowym (w temp. 550 ºC) [25], zawartość białka ogólnego – metodą Kjeldahla przy użyciu aparatu Büchi B-324 [20], zawartość tłuszczu – metodą Soxhleta (jako rozpuszczalnik stosowano n-heksan) przy użyciu aparatu Büchi B-811 [21]. Na podstawie zawartości białka ogólnego i tłuszczu w 100 g mięsa wyliczano wartość energetyczną netto (kcal). Do obliczeń stosowano fizjologiczne równoważniki energetyczne Atwatera (1 g białka = 16,7 kJ, 1 g tłuszczu = 37,6 kJ) [13].

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!