Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wykorzystanie odpadów z przetwórstwa mięsnego na cele energetyczne

Tani import oraz notowane przez ostatnie lata wysokie ceny skupu żywca są jedną z ważniejszych przyczyn nierentowności przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. Dodatkowym problemem dla właścicieli firm z tej branży są powstające w produkcji mięsnej odpady, które powinny zostać odpowiednio zagospodarowane, co z reguły generuje wysokie koszty.

Wykorzystanie odpadów z przetwórstwa mięsnego na cele energetyczne
fot. pixabay.com
  • Źródło www.wydawnictwo.ue.wroc.pl

Autor: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Nauki Inżynierskie i Technologie 1(16)-2015, ISSN 2080-5985, Kamil Kozłowski, Marta Cieślik, Anna Smurzyńska, Andrzej Lewicki, Mateusz Jas
Data: 19-02-2016, 09:52

Optymalnym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie w tym celu fermentacji metanowej. Substraty, takie jak gnojowica świńska oraz treść przewodu pokarmowego, mogą być wykorzystane jako substrat dla biogazowni bez wstępnej obróbki termicznej, natomiast odpady poubojowe, w myśl Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r., wymagają wcześniejszej higienizacji. W Pracowni Ekotechnologii, działającej przy Instytucie Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przeprowadzono badania wydajności biogazowej tych odpadów z Zakładu Mięsnego "Paszak" w Olszówce (gmina Przykona). Analizę wykonano zgodnie z obowiązującą niemiecką normą DIN 38 414/S8. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że substraty te mają bardzo duży potencjał energetyczny. Wykazano, że racjonalne zagospodarowanie uciążliwych odpadów rzeźnych (treści przewodu pokarmowego świń i gnojowicy) może generować zysk ekonomiczny wynikający ze sprzedaży energii elektrycznej i ciepła, a także wyeliminowania kosztów związanych z utylizacją generowanych odpadów.

1. Wstęp

Rok 2012 był rokiem kryzysu na rynku mięsnym w Polsce. Rosnące ceny skupu żywca stały się jedną z głównych przyczyn bankructwa przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. Najbardziej ucierpiały małe i średnie zakłady, które nie były w stanie inwestować w nowe technologie i nowoczesny park maszynowy, zmniejszające koszt wytworzenia 1 kg gotowego produktu. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że według danych z 2011 r. żywiec wieprzowy jest drugim, zaraz po mleku, najważniejszym produktem polskiego rolnictwa. Stanowi on ok. 13% produkcji towarowej rolnictwa [Pepliński 2013].

Dane GUS z września 2014 r. informują, że kilogram żywca wieprzowego kosztował w tym okresie 5,19 zł [Prognoza cen rynkowych... 2014] i był o ok. 13% tańszy niż w 2013 r. Spadek cen skupu na rynku krajowym spowodowany jest ograniczeniem eksportu wieprzowiny oraz wzrostem jej produkcji. Na rysunku 1 przedstawiono ceny skupu żywca wieprzowego w latach 2012-2014 i ich dalszą prognozę.

Na nierentowność przedsiębiorstw branży mięsnej ma również wpływ niekorzystna relacja cen zbóż do cen tuczników. Zakłada się, że jeżeli stosunek ceny skupu żywca do ceny zbóż paszowych wynosi powyżej 1:8, to chów trzody chlewnej jest opłacalny [Seremak-Bulge 2006]. Obserwowany jest wówczas wzrost pogłowia [Pepliński 2013; Radwan, Wadoń 2009]. Obecnie, według danych GUS, stosunek ten w 2014 r. wynosił 1:6,8, zaś w sierpniu 2013 r. - 1:7,5 [Raport miesięczny o sytuacji... 2014].

więcej informacji:

rynek mięsa RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    zakłady mięsne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.202.194
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!