• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

26-letnie szwedzkie mięso nie zostanie zutylizowane?

Wyprodukowane 26 lat temu mięso nie zostało jeszcze zutylizowane. Jak się okazuje wielkopolskie przedsiębiorstwo Malus wciąż przechowuje ponad 12 ton tego produktu. Na razie nie wie, co z tym zrobić. Decyzja o utylizacji nadal nie zapadła. A jeśli nawet tak się stanie to firma może się od niej odwołać. I niewykluczone, że to ona będzie miała rację - czytamy w Polska The Times Głos Wielkopolski.
  • Autor: Głos Wielkopolski
  • Data: 07-05-2010, 15:38
26-letnie szwedzkie mięso nie zostanie zutylizowane?

Zakłady Malus przechowują ponad 9 ton mięsa w puszkach i prawie 3 tony wyrobów gotowych. Jak podaje Głos Wielkopolski, zabezpieczone produkty czekają na decyzję o utylizacji. Jednak takie rozwiązanie nie odpowiada właścicielowi firmy. Chciałby on zwrócić towar do szwedzkiego producenta. Na łamach gazety zwraca uwagę, że jeśli polskie służby mu na to nie pozwolą i nakażą utylizację, jego firma nie otrzyma nawet odszkodowania.

Krzysztof Tadyszak z ZM Malus zaznacza, że mięso przeszło wszystkie potrzebne badania. Głos Wielkopolski przypomina, że zastrzeżeń nie budził też ani smak, ani zapach. A data przydatności do spożycia była wyznaczona do 2010 roku.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • dzik 2010-05-09 14:41:09

    Ciekawe dokąd jeszcze ich zaprowadzi ta chciwość, czy importer tego gówna nie widzi, że im dłużej ta sprawa trwa tym gorzej dla niego, potencjalne zyski z takiego odszkodowania będą o wiele mniejsze niż zszargana marka i łatka truciciela którą media już i tak przypięły mu. Notabene jestem ciekaw jaka była metodyka i zakres badań tego mięska, bo nawet obróbka termiczna w bardzo wysokich temperaturach i przez długi czas nie jest w stanie zatrzymać pewnych procesów, a co z Prionami BSE których źródłem może być wołowina zawarta w tych konserwach. Najnowsze badania naukowe wykazują iż taka obróbka nie eliminuje zdolności samoreplikacyjnych się białek. Kolejna sprawa to badania hormonów i to takiego rodzaju których teraz się nie stosuje a które potencjalnie mogą być zawarte w tym syfie. Ciekaw jestem czy \"SALUS\" zareaguje na tą kaczkę dziennikarską z końcówki artykułu?. Ja bym to gówaro wysłał do Animeksu w Starachowicach, oni mają wprawę w odświeżaniu.

    Odpowiedz
  • Witek 2010-05-09 21:09:30

    No cóż frustracja Sir Roberta H. z Mata przekroczył granice dobrego smaku... no cóż to świadczy o bliskim bankructwie jego firmy....

    Odpowiedz
  • dzik 2010-05-09 22:01:05

    Ja już ci napisałem kalamburek, rozszyfrowałeś go? partaczu

    Odpowiedz
  • belphegor1969 2010-05-09 22:15:32

    Zaczynam sledzić dyskusję merytoryczną w konkretnych branżach. Dzik!!! Jak Ty Chłopie zaniżasz poziom pewnych dyskusji!!! Moim zdaniem poratl powinien funkcjonować po to, żeby polska branża mięsna rosła w siłę i tworzyła pewne struktury będące w stanie przeciwstawić się działaniom z zewnątrz. A Twoje wypowiedzi sa tak brukowe, że nie warto nawet sięgać po argumenty. Ogarnij się chłopie bo myślę że w Twoim interesie leży, żebyś się wziął w garrść i przestał z siebie pajaca robić i zaczął działać na korzyść polskiej branży mięsnej.... pozdrawiem

    Odpowiedz
  • dzik 2010-05-09 22:27:03

    Wnioskuje 1969 to data urodzin, a zatem jest zbieżna z data urodzin Witka, przepadek

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!