Jajka królują podczas Wielkanocy chociażby w wypiekach, przy ich użyciu robi się babki wielkanocne, drożdżowe, serniki (także wiedeńskie i królewskie), mazurki i paschę. Są dodatkiem sałatek, występują w formie pisanek, ale można je także podać w formie faszerowanej. Tutaj ogranicza nas tylko kreatywność, a mnogość dodatków do jaj jest niezliczona. Najpopularniejsze nadzienia zawierają takie dodatki, jak np. awokado, szynkę, pieczarki, łososia czy tuńczyka. Jak je zrobić?

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 7 pieczarek
- 1,5 cebuli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki majonezu
- 7 liści sałaty
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Obrać ugotowane jajka i przekroić je na pół, wyjmując z nich żółtka.
Krok 2. Obrać cebulę i pieczarki, pokroić w kostkę, po czym podsmażyć na maśle.
Krok 3. Pieczarki i cebulę połączyć z poszatkowanymi żółtkami i wymieszać z majonezem, doprawiając sola i pieprzem.
Krok 4. Napełnić jajka farszem, podając je na liściach sałaty.
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia
- 4 łyżki sosu tatarskiego
- 12 oliwek
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 20 g koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Jajka ugotować i przekroić na połówki, wyjmując żółtka, które należy posiekać.
Krok 2. Drobno posiekać łososia i cebulki ze szczypiorkiem, łącząc je po tym z rozdrobnionymi żółtkami, sosem tatarskim i koperkiem i doprawiając solą i pieprzem.
Krok 3. Wypełnić farszem jajka i udekorować oliwkami.

Czytaj więcej
Jak i za ile Polacy będą świętować Wielkanoc w tym roku?Przepis na jajka faszerowane szynką
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g szynki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując z nich żółtka, które następnie należy rozgnieść.
Krok 2. Szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek i pietruszkę posiekać drobno, całość łącząc z majonezem i musztardą i doprawiając solą i pieprzem.
Krok 3. Wypełnić farszem jajka i udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem.

Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 awokado
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pietruszka lub rzeżucha
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyciągając żółtka i rozdrabniając je.
Krok 2. Zmiksować rozdrobnione żółtka z awokado, majonezem, cytryną, solą oraz pieprzem.
Krok 3. Farszem wypełnić wydrążone jajka i udekorować pietruszką lub rzeżuchą.
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 puszki tuńczyka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liście sałaty
- pieprz cayenne do smaku
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując żółtka i rozdrabniając je.
Krok 2. Odcedzić kawałki tuńczyka i rozdrobnić je dodając do żółtek. Dodać majonez, musztardę, szczypiorek oraz pietruszkę i wymieszać je, doprawiając solą i pieprzem (oraz opcjonalnie pieprzem cayenne).
Krok 3. Umieścić farsz w jajkach, kładąc je na liściach sałaty.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)