Jajka królują podczas Wielkanocy chociażby w wypiekach, przy ich użyciu robi się babki wielkanocne, drożdżowe, serniki (także wiedeńskie i królewskie), mazurki i paschę. Są dodatkiem sałatek, występują w formie pisanek, ale można je także podać w formie faszerowanej. Tutaj ogranicza nas tylko kreatywność, a mnogość dodatków do jaj jest niezliczona. Najpopularniejsze nadzienia zawierają takie dodatki, jak np. awokado, szynkę, pieczarki, łososia czy tuńczyka. Jak je zrobić?

Jajka wielkanocne można faszerować na wiele sposobów. | fot. Shutterstock

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 7 pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki majonezu
  • 7 liści sałaty
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Obrać ugotowane jajka i przekroić je na pół, wyjmując z nich żółtka.

Krok 2. Obrać cebulę i pieczarki, pokroić w kostkę, po czym podsmażyć na maśle.

Krok 3. Pieczarki i cebulę połączyć z poszatkowanymi żółtkami i wymieszać z majonezem, doprawiając sola i pieprzem.

Krok 4. Napełnić jajka farszem, podając je na liściach sałaty.

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 łyżki sosu tatarskiego
  • 12 oliwek
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 20 g koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka ugotować i przekroić na połówki, wyjmując żółtka, które należy posiekać.

Krok 2. Drobno posiekać łososia i cebulki ze szczypiorkiem, łącząc je po tym z rozdrobnionymi żółtkami, sosem tatarskim i koperkiem i doprawiając solą i pieprzem.

Krok 3. Wypełnić farszem jajka i udekorować oliwkami.

Przepis na jajka faszerowane szynką

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 rzodkiewki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując z nich żółtka, które następnie należy rozgnieść.

Krok 2. Szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek i pietruszkę posiekać drobno, całość łącząc z majonezem i musztardą i doprawiając solą i pieprzem.

Krok 3. Wypełnić farszem jajka i udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem.

Do faszerowania jajek można użyć np. szynki. | fot. Shutterstock

Przepis na jajka faszerowane awokado

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 awokado
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pietruszka lub rzeżucha
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyciągając żółtka i rozdrabniając je.

Krok 2. Zmiksować rozdrobnione żółtka z awokado, majonezem, cytryną, solą oraz pieprzem.

Krok 3. Farszem wypełnić wydrążone jajka i udekorować pietruszką lub rzeżuchą.

Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 puszki tuńczyka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liście sałaty
  • pieprz cayenne do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując żółtka i rozdrabniając je.

Krok 2. Odcedzić kawałki tuńczyka i rozdrobnić je dodając do żółtek. Dodać majonez, musztardę, szczypiorek oraz pietruszkę i wymieszać je, doprawiając solą i pieprzem (oraz opcjonalnie pieprzem cayenne).

Krok 3. Umieścić farsz w jajkach, kładąc je na liściach sałaty.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl