Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Akwakultura – przyszłość branży rybnej

Możemy narzekać na poziom rozwoju akwakultury w Polsce. Obecnie dostarcza ona 30-36 tys. ton ryb, to jest około 15-18 proc. rynku ryb konsumpcyjnych. Perspektywy są jednak optymistyczne. - Polska ma duży potencjał rozwoju akwakultury – przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Anna Pyć z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia.

Akwakultura – przyszłość branży rybnej
Fot. Shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 15-01-2016, 12:04

Anna Pyć przypomina, że o wysokim potencjale polskiej akwakultury mówi między innymi Strategia rozwoju akwakultury intensywnej 2020, a także strategia rozwoju akwakultury w Polsce, która jest częścią Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020. Zakłada ona wzrost produkcji akwakultury w Polsce o 14 tys. ton do roku 2023.

- Dlaczego? Ponieważ mamy jako kraj i jako branża doświadczenie w hodowli ryb, wiemy jak to robić, mamy potencjał w postaci branży przetwórczej bardzo silnie rozwiniętej i nowoczesnej, a która potrzebuje surowca oraz, co najważniejsze, istnieje rynek, który coraz bardziej potrzebuje ryby świeżej wysokiej jakości. A takie może dostarczyć właśnie akwakultura – wyjaśnia Pyć.

Jak dodaje w opinii Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb branża przetwórcza oczekuje stałego zaopatrzenia w surowiec, taką rolę może spełniać akwakultura i właśnie dlatego oczekuje się jej rozwoju.

Właścicielka firmy Pstrąg Pustelnia przypomina, że polską akwakulturę tworzą tak naprawdę dwa główne nurty. Pierwszym jest nurt tradycyjny, w którym rolę przewodnią odgrywa hodowla karpia. W tym wypadku, jak podkreśla Pyć, produkcja przechodzi przez okres stagnacji, jej charakter jest ekstensywny, oparty na warunkach naturalnych, a sam sposób hodowli na wielowiekowej tradycji.

- Drugi nurt to akwakultura intensywna, która już obecnie, jeśli chodzi o technologię, jest na najwyższym europejskim poziomie, a w wielu rozwiązaniach technologia hodowli ryb w wodach słodkich znacznie wykracza poza rozwiązania stosowane w innych krajach. Polskie rozwiązania są pragmatyczne, energooszczędne i dostosowane do potrzeb – zauważa.

W przekonaniu Anny Pyć większe wykorzystanie akwakultury może przynieść korzyści także dla samych konsumentów – zwiększa się dostęp do ryb, które są bezpieczne ponieważ hodowla umożliwia kontrolę warunków, w jakich przebywają, a zatem pełną identyfikowalność.

Ryby hodowlane są także przyjazne środowisku, ponieważ ślad węglowy jest niższy niż w przypadku innej produkcji zwierzęcej. Ponadto produkty pochodzące z akwakultury mają charakter lokalny, dzięki czemu są świeże, a do tego nie mają charakteru anonimowego jak w przypadku sprzedaży z wykorzystaniem pośredników.

- Obecnie zjadamy w Polsce 13kg ryb per capita. Do średniej unijnej mamy jeszcze daleko, ale trendy żywieniowe wskazują na to, że coraz bardziej jako społeczeństwo dbamy o to, co jemy. Taki trend powinien wpływać pozytywnie na dane statystyczne – zauważa Pyć.

Pstrąg Pustelnia to firma rodzinna założona w roku 1994 specjalizująca się w hodowli karpia oraz pstrąga. Obecnie produkuje 150 ton karpia oraz 100 ton pstrąga.

- Planujemy dalsze inwestycje zmierzające do usprawnienia hodowli, jak również umożliwiające jej rozwój – mówi Anna Pyć.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

hodowla ryb RSS ALERT    /    akwakultura RSS ALERT    /    Anna Pyć RSS ALERT    /    Pstrąg Pustelnia RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Techn. Przetw. Rybnego 2016-01-18 12:17:11
    Przede wszystkim na poczatek chcialbym wyrazic slowa uznania rdla redakcji PS tu dzialu „RYBY” ze w koncu w gronie respondentow widze kogos innego a nie tylko ludzi z Gralla, Wilbo. Czy tez SPPR. Tego nam brakowalo, innego spojzenia, nowego argumentowania. Zagadnienie hodowli ryb czyli ladnie mowiac aquakultury jest rozlegle i zwiazane z wieloma roznorodnej natury aspektami. Wczesniej juz na ten temat pisalem, ze nie nalezy tu dyskutowac/rozwazac tylko tematu zwiekszonej dostepnosci surowca dla przemysklu przetworczego ale rowniez skutkow jakie za soba to pociagnie czy moze pociagnac. Powiada pani Pyc, ze teza - anonimowosc a antyteza - identyfiukowalnosc. Powiada pani Pyc: teza - intensywna aquakultura a antyteza – hodowla oparta na wielowiekowej tradycji. Mowi pani Pyc o pragmatycznych rozwiazaniach, oszczednosci energii, dostosowaniu do potrzeb. Wszystko to ladnie i pieknie ale argumenty te uwzgledniaja tylko jeden aspekt, a mianowicie: rentownosc czyli maximum zysku przy minimum nakladu. Do tego to zawsze sie predzej czy pozniej sprowadza. Sam wiele lat bylem aktywny w branzy przetworstwa rybnego i wiem, ze w ostatecznosci liczy sie tylko i wylacznie efekt finalny w postaci czarnych liczb w bilansie koncowym. Oczywiscie co niektorzy beda tu krzyczec, jakosc, innovatywnosc i inne takie tam hasla. Zgadzam sie, jakosc jest a przede wszystki powinna byc tym nadrzednym czynnikiem decydujacym o tym czy produkt wogole na rynku .... Zakladam, ze jakosc jest no bo bez niej z byle czym nie pokaze sie na rynku jako producent. Pozostaje wiec inny czynnik jakim jest aspekt ekologiczny intensywnej produkcji rybackiej. Mowiac intensywnej mam na mysli naprawde tej intensywnej a nie jak w przypadku pani pyc 100 ton pstraga ktora to ilosc wogole nie zauwazalna jest. Swego czasu podnoszono na lamach PS glosy na temat aquakultury lososia ktora nalezy wprowadzic w Polsce. Osobiscie jestem przekonany i na podstawie wielolletnich obserwacji i analiz pewny tego, ze Polska nie jest krajem predysponowanym do podjecia dzialan w tej sferze. Domena Polski to hodowla karpia zreszta o wiekowej i bardzo dobrej tradycji oraz hodowla psdtraga. Tutaj wlasnie powinny byc skupione srodki inwestycyjne ktore zaprofituja w postaci zwiekszonej podazy surowca na rynek. Argument pani Pyc o tym, ze hodowla zapewni pelna kontrole i identyfikowalnosc jest sluszny ale osobiscie nie widze tu zadnej korelacji a tym samym gradacji znaczenia tego aspektu w stosunku do innych polowow /naturalnych. Jezeli juz jestem przy tym temacie to moze warto bylo by pokusic sie o przanalizowanie aspektow zwiazanych z utrzymaniem zdrowotnosci ryb hodowanych w duzych zageszczeniach w przypadku aquakultury i wplywu dodawanych „pomocnikow” celem ktorych jest zapobieganiu rozwoju chorob i itd. A wiec nie tylko slad weglowy, ale rowniez i inne czynniki ktore w sposob bezposredni czy posredni wplywja na system ekologiczny, zdrowotnosc produktu a co za tym idzie i na nasze zdrowie.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.101.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!