Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Analiza: Spożycie mięsa spada, ale przetworów rośnie

  • Autor: portalspozywczy.pl / ARR
  • Data: 29-10-2014, 13:48
Dane budżetów polskich gospodarstw domowych potwierdzają tendencje zmniejszenia poziomu spożycia mięsa. Niemniej, obserwowany spadek nie jest bardzo wyraźny. Według dostępnych danych, spożycie mięsa i przetworów rosło do 2008 r., kiedy to osiągnęło miesięczny poziom 5,6 kg na osobę, by zmniejszyć się o 3,2 proc. do poziomu 5,42 kg w 2012 r. - wynika z analizy dr inż. Moniki Świątkowskiej z SGGW dla Agencji Rynku Rolnego (ARR).
Analiza: Spożycie mięsa spada, ale przetworów rośnie
(fot. PTWP)

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

O spadku decyduje m.in. znaczące zmniejszenie spożycia mięsa wołowego (o 19 proc. w latach 2005-2011) do poziomu 0,1 kg ma osobę miesięcznie w 2011 r., przy stabilizacji spożycia mięsa wieprzowego i drobiowego w tym okresie, chociaż zmiennym poziomie w poszczególnych latach.

Jak czytamy w analizie, charakterystyczne jest też zwiększenie spożycia przetworów mięsnych z 2,22 kg na osobę miesięcznie w 2005 r. do 2,32 kg na osobę miesięcznie w 2012 r., czyli o 4,5 proc., w tym szczególnie wędlin wysokogatunkowych o 22 proc. do poziomu 0,66 kg na osobę miesięcznie w 2012 r.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!