Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Animex: Produkcja ekologiczna to większe zanieczyszczenie środowiska

Powinniśmy powiedzieć konsumentowi: Ok, możesz wybrać mięso ekologiczne, ale koszty środowiskowe takiej produkcji w przeliczeniu na 1 kg mięsa są dużo większe i można je łatwo wyliczyć - Łukasz Dominiak, dyrektor ds. Public i Government Relations w Animex Foods Sp. z o.o.
  • Autor: AT
  • Data: 02-12-2021, 11:05
Animex: Produkcja ekologiczna to większe zanieczyszczenie środowiska
Łukasz Dominiak, dyrektor ds. Public i Government Relations w Animex Foods opowiada o różnicach w śladzie węglowym konwencjonalnej i ekologicznej produkcji mięsa. fot. PTWP

Produkcja ekologiczna to wyższy ślad węglowy

Łukasz Dominiak, dyrektor ds. Public i Government Relations w Animex Foods Sp. z o.o. podczas debaty "Mięso w sieci wyzwań" na Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2021 odniósł się do modnej tezy, aby jeść mniej mięsa, ale wyższej jakości.

- Popatrzmy na wymagania dla rolnictwa ekologicznego. Ten rodzaj produkcji oznacza de facto wyższe zanieczyszczenie środowiska. Mówmy to z pełną odpowiedzialnością. To nie są mrzonki. Odsyłam do raportu niemieckich naukowców (Societal benefits of modern poultry meat production in Germany and the EU: an economic and environmental analysis z 2017 r. - przyp. red.), którzy dokładnie wyliczyli, o ile bardziej szkodliwa dla środowiska jest produkcja drobiarska w systemach wyższych niż standard - dodaje.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Produkcja ekologicznego mięsa nie jest rozwiązaniem globalnych wyzwań?

Dominiak wskazuje, że w świetle przytoczonych badań rozwiązaniem problemu oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko nie jest produkcja ekologiczna.

- We wspomnianym raporcie mamy napisane, ile więcej wody się wówczas zużywa albo ile generuje się więcej odchodów. Można to dokładnie policzyć, także koszty społeczne czy finansowe. To, na czym nam zależy to obalanie tych mitów i komunikat do konsumentów oraz producentów: Ok, możesz wybrać mięso ekologiczne. Być może te kurczaki są bardziej szczęśliwe, choć nikt tego nie zbadał - to jest nasza ocena z ludzką percepcją - ale koszty środowiskowe w przeliczeniu na 1 kg mięsa są dużo większe i można je łatwo wyliczyć. W ten sposób będziemy fair w stosunku do konsumentów żeby ich wybór był świadomy - dodał.

Animex: Dajmy konsumentowi całościową informację na temat produkcji mięsa

Dominiak wskazuje, że z punktu widzenia środowiska produkcja ekologiczna to fanaberia.

- To są mocne słowa, ale ważne żebyśmy docierali do konsumentów nie tylko z jedną połową, ale całościową informacją. Niech wtedy dokona wyboru. Uważam, że zbyt szybko mówimy dziś: Chroń środowisko, nie jedz mięsa. Za takim twierdzeniem stoi dużo elementów, które są niedopowiedziane. - podsumował.

Przedstawiciel Animeksu o ocenił, że branża prawdopodobnie przespała moment, w którym zmieniło się postrzeganie mięsa.

- Jeszcze niedawno mięso było powszechnie akceptowane. Dziś, gdy zapytamy przeciętnego konsumenta to powie, że za zanieczyszczenie środowiska odpowiada produkcja mięsa, co jest olbrzymim przekłamaniem. Podobnie jak to, że biało mięsne da się łatwo zamienić 1:1 na białko roślinne, podczas gdy jest naukowo potwierdzone, że jakość białka roślinnego jest cztery razy gorsza. Nawiasem mówiąc, tej informacji zabrakło w systemie Nutri-Score, w którym oba źródła białka są zrównane, tak jakby były tożsame, tymczasem nie da się tego tak łatwo zastąpić - dodał.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Piotr 2021-12-03 07:29:44

    Zastanawiam się dlaczego jest jakaś mania nazw stanowisk w obcych językach, ja rozumiem, że chińska firma jaką jest Animex robi i tak ukłon w naszą stronę i nie stosuje chińskich nazw stanowisk,, ale jesteśmy w Polsce i może jakiś przyjazne gesty w stosunku do kraju gospodarza by się przydały, chociażby takie

    Odpowiedz
  • Gustaw 2021-12-03 07:54:15

    ludzie powoli przestają jeść mięso na rzecz diety roślinnej, mięso nie jest potrzebne

    Odpowiedz
  • agg 2021-12-04 04:03:46

    Polecam wykład dr hab. Pauliny Kramarz, prof. UJ "Mięso a katastrofa klimatyczna - jeść czy nie jeść? // All In UJ & KlimatUJ"

    Odpowiedz
  • Maniek 2021-12-08 19:53:47

    jak lepszej jakości to na pewno nie z Animexu czy innego tuczu nakładczego.

    Odpowiedz
  • Celny, jak dziad kościelny 2021-12-08 23:11:03

    A skąd taka pewność, że "że jakość białka roślinnego jest cztery razy gorsza"? Czy aby nie jest to np. 4,25 krotna gorszość, albo 3,89? Może i z tym śladem węglowym wyliczonym przez Niemców sprawa wygląda podobnie, albo gorzej? Czy mamy podstawy historyczne aby bezwzględnie wierzyć Niemcom? Albo ruskim, albo Anglosasom? Chyba nie, raczej nie, wcale nie ...oczywiście, że nie !!!!! Może polscy specjaliści się wypowiedzą? Przecież mamy wiele instytutów rolnictwa! A i doświadczenie w produkcji smacznego mięsa pewnie większe niż Chińczycy! Bo i historycznie ryżu spożywamy bez porównania mniej i nie zapychamy sobie niepotrzebnie kiszek!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!