Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Anna Tukalska, PAIH: Singapurczycy pytają o polską wieprzowinę i przetwory mięsne

- Na przetwory mięsne, w tym głównie poszukiwane mięso puszkowane, jest zapotrzebowanie w związku z próbą zastąpienia importu produktów z Chin, skąd Singapur sprowadza 90 proc. tychże produktów - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Anna Tukalska, Business Development Manager biura handlowego PAIH w Singapurze.

Anna Tukalska, PAIH: Singapurczycy pytają o polską wieprzowinę i przetwory mięsne
Anna Tukalska przyznaje, że hamulcem do rozpoczęcia eksportu wieprzowiny z Polski do Singapuru jest ASF. fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 14-07-2020, 13:42

Anna Tukalska przypomina, że w grudniu 2019 w związku z panująca ptasią grypą (H5N8) w obrębie polskiego miasta Uścimów instytucja Singapore Food Agency - SFA (odpowiednik polskiego Głównego Instytutu Weterynarii) nałożyła tymczasowy zakaz importu drobiu z Polski do Singapuru. 

- Konsekwencją dywersyfikacji źródeł dostaw przez rząd singapurski było złagodzenie przez SFA 14 kwietnia regulacji prawnych dotyczących polskiego drobiu, oczywiście tylko wobec zakładów drobiarskich już wcześniej zaakceptowanych drogą administracyjną przez SFA. Zakłady zidentyfikowane przez SFA, znajdujące się w promieniu powyżej 10 km od ogniska ptasiej grypy, dostały zielone światło na eksport do Singapuru. 9 czerwca nastąpiło kolejne złagodzenie przepisów SFA wobec polskiego drobiu. Czekamy obecnie na szczegóły oraz na podjęcie kroków po stronie GIW-u - mówi.

Tukalska wskazuje, że w przypadku mięsa wieprzowego afrykański pomór świń i restrykcje związane z tą chorobą są dla polskiego producenta hamulcem do rozpoczęcia eksportu. 

- Restrykcyjne środki, jakie muszą być podjęte w stosunku do zwierząt przeznaczonych na eksport do Singapuru wciąż postrzegane są jako kosztowne i uciążliwe w oczach polskiego producenta (m.in. częsty pomiar temperatury zwierzęcia). Uprawnione polskie zakłady wieprzowe obecnie czekają na kolejne (ostatnie było w roku 2017) złagodzenie przepisów przez SFA, odstąpienie od restrykcji i uznanie zasad regionalizacji. Rozmowy w tej sprawie toczą się na szczeblu rządowym i czekamy już na decyzję. Biorąc pod uwagę ostatnią dynamikę podejmowania decyzji przez SFA liczymy na szybką i pozytywną reakcję, tak jak to się odbyło w przypadku drobiu - wskazuje.

Według listy na stronie Singapore Food Agency obecnie dopuszczonych na tamtejszy rynek jest 10 zakładów wieprzowych i 14 drobiarskich. 

Anna Tukalska zaznacza, że nie ma limitu ilości zakładów eksportowych, które mogą być dopuszczone przez SFA. 

- Z obserwacji oraz doświadczenia we współpracy z singapurskimi dystrybutorami oraz przedstawicielami SFA zauważam otwartość i chęć poznawania nowych producentów mięsa z Polski. Rozmowy obecnie toczą się w sektorze mięsa wołowego. Zarówno Polska, jak i poszczególne 10 polskich zakładów jest w trakcie aplikacji o zezwolenie (odpowiednio) na eksport wołowiny oraz akredytację eksportową. Nie mam informacji o rozmowach w innych sektorach mięsnych - dodaje.

więcej informacji:

Anna Tukalska RSS ALERT    /    PAIH RSS ALERT    /    Polska Agencja Inwestycji i Handlu RSS ALERT    /    Singapur RSS ALERT    /    eksport do Singapuru RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.173.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!