Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

ARR: Ceny żywca wieprzowego i bydła rzeźnego wzrosną w I kw. 2016 r.

Agencja Rynku Rolnego prognozuje, że ceny żywca wieprzowego i bydła rzeźnego do końca roku będą relatywnie niskie, ale prawdopodobnie wzrosną w I kwartale 2016 r.
  • Autor: PAP
  • Data: 21-10-2015, 08:21
ARR: Ceny żywca wieprzowego i bydła rzeźnego wzrosną w I kw. 2016 r.
Ceny żywca wieprzowego i bydła rzeźnego do końca roku będą relatywnie niskie

Eksperci prognozują, że w końcu roku żywiec wieprzowy będzie kosztował 4,2-4,4 zł za kg, a w marcu 2016 r. nieco wzrośnie do 4,3-4,6 zł/kg; ceny bydła w grudniu wyniosą 5,8-6,1 zł/kg, a młodego bydła rzeźnego - 6,1-6,4 zł/kg, w marcu ceny powinny ukształtować się odpowiednio na poziomie 6,0-6,4 zł/kg oraz 6,2-6,6 zł/kg - napisano w kwartalnym raporcie ARR.

Wzrost produkcji żywca wieprzowego w UE, w tym w Polsce spowodował, że w okresie pierwszych trzech kwartałów 2015 r. ceny skupu świń rzeźnych były niższe niż rok wcześniej. Sezonowy wzrost cen trzody chlewnej w okresie letnim ograniczyła podaż wieprzowiny wycofywanej z ramach unijnego mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania. W sierpniu 2015 r. średnia krajowa cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 4,38 zł/kg i była o 1 proc. niższa, niż w lipcu 2015 r. oraz o 16 proc. niższa niż w sierpniu 2014 r.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

We wrześniu 2015 r. ceny trzody chlewnej wzrosły, ale nadal były niższe, niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną zakłady mięsne płaciły przeciętnie 4,61 zł/kg, o 6,3 proc. mniej niż rok wcześniej.

Krajowa cena żywca wieprzowego w sierpniu br. w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 145,4 euro/100 kg i była wyższa od średnich cen w Holandii, Belgii, Danii, Estonii i Irlandii.

W czwartym kwartale 2015 r. przewidywany jest sezonowy spadek cen żywca wieprzowego, ale mniej dynamiczny niż w 2014 r. W efekcie w grudniu 2015 r. przeciętna krajowa cena skupu trzody chlewnej może być już wyższa od niskiej ceny z końca 2014 r. W pierwszym kwartale 2016 r. ceny wieprzowiny mogą wykazywać tendencję do wzrostu - uważają eksperci.

W okresie styczeń-sierpień 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,6 proc. niższe niż w tym samym okresie 2014 r., mięsa drobiowego - o 5,1 proc., wołowiny - o 1,2 proc. Uwzględniając spadek cen detalicznych wieprzowiny przewiduje się, że krajowe spożycie tego mięsa w 2015 r. może wzrosnąć do około 40 kg na mieszkańca, z 39,1 kg na mieszkańca w 2014 r. oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r.

Natomiast nie wrośnie konsumpcja wołowiny, choć jej ceny też spadły, ale znacznie mniej niż ceny innych gatunków mięsa i nabiału. Spożycie wołowiny spada w Polsce od lat, zwłaszcza dotyczy to okresu 2007-2013 r., m.in. ze względu na wysokie ceny mięsa i przetworów wołowych. W 2014 r. trend ten został zahamowany i jej spożycie wzrosło o 0,1 kg na mieszkańca w porównaniu z 2013 r. do 1,6 kg.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • RSD 2015-10-22 13:16:29

    Wzrosną, po tym jak spadną. Czyli dobra wiadomość ;)

    Odpowiedz
  • szpunder 2016-01-03 21:29:13

    pszecie ceny na bydło sięgały 8 zł u handlarzy czyżby arr o czymś nie wiedziała ?

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!