Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

ARR o tendencjach cenowych na rynku mięsa w styczniu

W Polsce za żywiec wieprzowy w dniach 4–10.01.2016 r. (według Zintegrowanego
Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW), tak jak w poprzednim notowaniu, płacono średnio 3,86 zł/kg. Cena trzody chlewnej była nieznacznie (o 0,3 proc.) wyższa niż przed miesiącem, ale o 5 proc. niższa niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.

ARR o tendencjach cenowych na rynku mięsa w styczniu
Ceny mięsa wg ARR (fot. DC)
  • Źródło www.portalspozywczy.pl

Autor: ARR / portalspozywczy.pl
Data: 19-01-2016, 09:58

Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według Komisji Europejskiej) była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu i ukształtowała się na poziomie 126,02 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 5 proc. niższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy
wyrażona w walucie unijnej wyniosła 119,34 EUR/100 kg. Niższe ceny niż w Polsce notowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Francji i Portugalii.

Żywiec wołowy w Polsce (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,22 zł/kg, o 0,5 proc. taniej niż w dwutygodniowym okresie poprzedzającym analizowany tydzień. Jednocześnie cena zakupu bydła była o 2 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 5 proc. wyższa niż rok wcześniej.

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 4–10.01.2016 r., ukształtowała się na poziomie 3,25 zł/kg i była o 1 proc. wyższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 5 proc. wyższa niż przed miesiącem.

Kurczęta były jednak o 5 proc. tańsze niż w analogicznym okresie 2015 r. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,76 zł/kg, o 1 proc. mniej niż w okresie poprzednich dwóch tygodni i niż przed miesiącem oraz o 2% proc. mniej niż przed rokiem.

W pierwszym tygodniu stycznia br. na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono przeciętnie 134 zł, o 1 proc. więcej niż w końcu 2015 r. Jednocześnie prosięta były o 2 proc. tańsze niż przed miesiącem i o 10 proc. tańsze niż rok wcześniej.

Półtusze wieprzowe w dniach 4–10 stycznia br. zbywano średnio po 5,81 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż w dniach 21.12.2015 – 3.01.2016, o 1 proc. drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 5 proc. taniej niż przed rokiem.

Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 13,15 zł/kg, o 3 proc. drożej niż w okresie poprzednich dwóch tygodni i niż przed miesiącem oraz o 6 proc. drożej niż rok wcześniej.

Tuszki kurcząt w omawianym tygodniu zbywano średnio po 5,45 zł/kg, o 4 proc. drożej niż w poprzednim notowaniu, o 22 proc. drożej niż miesiąc wcześniej i o 5 proc. drożej niż przed rokiem.

Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,77 zł/kg, o 9 proc. niższym niż w okresie poprzednich dwóch tygodni, o 11 proc. niższym niż przed miesiącem i o 1 proc. niższym niż przed rokiem. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ceny mięsa RSS ALERT    /    rynek mięsa RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    ceny wieprzowiny RSS ALERT    /    ARR RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.35.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!