Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

ASF przyspieszył koncentrację produkcji wieprzowej w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-09-2021, 15:51
ASF nie miał bezpośredniego wpływu na poziom krajowej produkcji żywca wieprzowego. Spowodował natomiast istotnie zmiany struktury gospodarstw oraz przyspieszył proces koncentracji produkcji - wskazuje Mariusz Dziwulski, analityk sektorowy PKO BP.
ASF przyspieszył koncentrację produkcji wieprzowej w Polsce
ASF nie miał bezpośredniego wpływu na poziom krajowej produkcji żywca wieprzowego. fot. Alan Roberts on Unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

ASF a produkcja wieprzowa w Polsce

Mariusz Dziwulski wskazuje, że dotychczasowe obserwacje wykazują, że Afrykański Pomór Świń (ASF), który w Polsce występuje od 2014, nie miał istotnego, bezpośredniego wpływu na poziom krajowej produkcji żywca wieprzowego.

- Pogłowie świń w Polsce w ostatnich 7 latach utrzymywało się na relatywnie stabilnym poziomie. Spowodował natomiast istotnie zmiany struktury gospodarstw oraz przyspieszył proces koncentracji produkcji - dodaje.

Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!