Badanie: Ponad połowa Polaków będzie grillować w majówkę
- Autor: portalspozywczy.pl / pr
- Data: 24-04-2013, 10:46

Z danych firmy Mosso wynika, że 49 proc. badanych najchętniej grilluje w zaciszu swojego ogródka, z przyjaciółmi lub rodziną. Innymi ulubionymi miejscami do grillowania są działki, które wybiera 35 proc. oraz polany nad jeziorem (11 proc.) lub rzeką (4 proc.).
Choć Polacy od lat starają się udoskonalać swoją sztukę grillowania, to i tak 81 proc. wybiera tradycyjną kiełbasę. Powodzeniem cieszą się również karkówka - 60 proc., szaszłyki mięsno-warzywne - 42 proc., pierś z kurczaka - 35 proc., kaszanka - 27 proc., skrzydełka z kurczaka - 21 proc. oraz ryba - 13 proc.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Uznane przez ankietowanych dodatki to: ketchup, który wybiera 87 proc., musztarda - 71 proc., sos czosnkowy - 48 proc., majonez i sos chrzanowy - 15 proc. oraz chrzan - 13 proc.
- W majówkowym menu nieprzerwanie królują ketchup i musztarda. Polacy coraz śmielej sięgają również po sosy, które są doskonałym urozmaiceniem grillowanych potraw. Wiosną ich sprzedaż wzrasta nawet kilkakrotnie - mówi Tomasz Kwaśniewski, manager Mosso.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Grillowanie coraz droższe. Węgiel i mięso z dużymi podwyżkami cen
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Grillowanie w czasach wysokiej inflacji. Czy Polacy zaczęli oszczędzać?
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
-
Fan Drops – Fanex wprowadza nową linię sosów mrożonych
-
Polski producent alternatywnego białka zwiększa moce. Buduje nowy zakład
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (1)
No wiec ta polowa Polakow bedzie miala szanse na zarazenie sie smiertelnymi bakteriami po spozyciu miesa z uboju rytualnego.Sluzba zdrowia winna sie odpowiednio przygotowac
Odpowiedz