Bank BGŻ: Mięso i wędliny potaniały. Możliwy wzrost konsumpcji
- Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Łukasz Stępniak
- Data: 17-05-2014, 10:06

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- W lutym ceny mięsa wieprzowego spadły o 2 proc. w ciągu miesiąca, a wędlin o 0,2 proc, natomiast ceny sera i twarogów wzrosły o 0,5 proc., a jogurty i inne produkty mleczarskie o 0,6 proc. Polacy nie przestraszyli się problemów związanych z ASF i jeśli ceny mięsa spadają to nie dlatego, że konsumujemy mniej mięsa, wręcz przeciwnie. To powoduje konkurencja między firmami, która nadal będzie silna i dalej będzie zbijała cenę wędlin i produktów mięsnych w sklepach - mówi Dariusz Winek, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.
- Dzięki temu, konsumpcja mięsa może wzrosnąć w stosunku do ubiegłego roku. Wtedy było ono droższe, ponadto był to rok kryzysowy, rosło bezrobocie. Teraz jest odwrotnie. Jeśli Polacy będą więcej kupować, to w szczególności będą kupować więcej mięsa - dodaje.
komentarze (1)
O to moze i moje ulubione Meastro potanieja, chociaz ostatnio i tak czesto na promocji sa :D
Odpowiedz