• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Będzie przełom ws. stosowania mączki mięsno-kostnej?

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada poszerzenie zezwolenia na skarmianie mączek, ale brak testu pozwalającego odpowiednio dokładnie wykryć różne rodzaje DNA.
  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 09-10-2013, 18:13
Będzie przełom ws. stosowania mączki mięsno-kostnej?
Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii (fot. PTWP)

Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk stwierdził w sejmowej Komisji Rolnictwa, że trwają prace zmierzające do poszerzenia możliwości żywienia mączkami mięsno-kostnymi:

- Jak wynika z tego, co wiemy na dzień dzisiejszy, to od połowy 2014 r. będzie możliwość spożywania mączek mięsno-kostnych przez drób; mączek z trzody. Jak to już powiedziałem, jest tu kwestia rozpoznawalności DNA - stwierdził.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ale ta rozpoznawalność jest ciągle wątpliwa.

Zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski studzi:

- Na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze do końca zwalidowanego testu, odróżniającego białko wieprzowe od białka drobiowego. Na czym polega problem? Otóż wydawałoby się, że jest to proste i łatwe do wykonania, ale nie mamy tu przecież do czynienia z matrycą w postaci tkanki, która nie jest poddana żadnej obróbce. To jest wysoce przetworzona tkanka i dlatego wcale nie jest tak łatwo stworzyć test, który będzie dawał nam gwarancję wykrywania odpowiedniej ilości DNA, wskazującej na celowe dodanie.

Problem polega na takim przygotowaniu testów, aby nie tylko wykrywały obecność, ale też określały ilość obcego DNA.

- Przecież musimy też pamiętać o tym, że w badaniach genetycznych wystarczy ślad DNA, a będzie można wykryć takie DNA i stwarzać w tym momencie nie tylko problemy administracyjne, lecz także sądowe - mówił Jażdżewski. - Te testy muszą nie tylko wskazywać i wykrywać białko, ale muszą wskazywać nam ilości, które mogą sugerować rzeczywiście celowe dodanie. Jeżeli będziemy mieli drobne zanieczyszczenie w mączce wieprzowej i wykryjemy odrobinę mączki drobiową, wtedy oczywiście cała machina administracyjna może zostać uruchomiona - i to zupełnie niepotrzebnie. A więc ten test wcale nie jest taki prosty do stworzenia i do opracowania.

Nie wszystkie kraje są tak jak Polska zdecydowane wprowadzić taką możliwość skarmiania krzyżowego:

- Ponadto nie wszystkie laboratoria w Europie są gotowe, by wdrożyć tę metodologię - mówił Jażdżewski. - Akurat Polska jest jednym z czterech krajów UE, które najszybciej dokonały walidacji nowego testu, ale jest bardzo wiele członkowskich krajów unijnych, które nie mogą - lub wręcz nie chcą - stosować takiego testu. Doskonale znamy stanowisko brytyjskie i stanowisko francuskie; rządy tych krajów nie chcą słyszeć o wprowadzeniu możliwości skarmiania mączkami zwierząt gospodarskich, innych niż ryby.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Uczony i do tego praktyk 2013-10-10 10:02:47

    Należałoby Anglikom i Francuzom wytłumaczyć, że dziki nie gardzą padliną. W ich menu zawsze się ona znajduje. No i co? Mięso z dzików rozprowadzane jest po Europie i nikt z konsumentów nie interweniuje!

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!