BGŻ BNP Paribas: W 2016 roku produkcja wieprzowiny w UE może nieznacznie spaść
- Autor: BGŻ BNP Paribas
- Data: 01-03-2016, 14:44

– Według raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 23,35 mln t i była o 3,6 proc. wyższa niż w 2014 r. Wzrost produkcji napędzany był przez kraje takie jak Hiszpania, Włochy czy też Niemcy – mówi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Dodaje, że w 2016 r., wg prognoz USDA, produkcja wieprzowiny w UE-28 wynieść może 23,23 mln~t i będzie nieznacznie, bo o 0,5 proc., niższa od rekordowej produkcji w ubiegłym roku. Gdyby prognozy okazały się trafione, oznacza to jednak utrzymanie produkcji na relatywnie wysokim poziomie – o 3 proc. wyższym niż przed dwoma laty.
–Oczekuje się, że największy wpływ na spadek może mieć mniejsza produkcja w Niemczech oraz w Polsce. Z drugiej strony, zdaniem USDA, tendencją wzrostową w 2016 r. nadal charakteryzować się może produkcja wieprzowiny w Hiszpanii – mówi Mariusz Dziwulski.
Jego zdaniem, na obniżkę produkcji żywca przełożyć się może mniejsza produkcja prosiąt w skali Unii. Wg prognoz Amerykańskiego Departamentu niskie ceny na rynku UE spowodują, że w 2016~r. może być ona o 1,5 proc. niższa w stosunku do roku poprzedniego. Spadek najbardziej widoczny może być w przypadku Francji oraz Polski. Niska opłacalność produkcji skłania do zmniejszania liczby utrzymywanych loch. Jeżeli chodzi o Polskę, wynikać może on z wciąż niskiej konkurencyjności produkcji krajowej w stosunku do prosiąt krajów zachodniej UE. Z tego powodu import prosiąt do Polski w 2016 r. może kolejny raz wzrosnąć.
– Mimo oczekiwanego spadku unijnej produkcji, USDA przewiduje, że w 2016 r. eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty wzrośnie. Wg przedstawionych prognoz, wynieść ma on 2,5 mln t w stosunku do 2,4 mln t w 2015 r. Wzrost eksportu możliwy będzie dzięki zwiększonym dostawom na rynek chiński, przy mniejszej sprzedaży mięsa i przetworów do Japonii – tłumaczy Mariusz Dziwulski.
Dodaje, że zdaniem analityków USDA eksport unijny wspierany jest niskimi cenami półtusz wieprzowych. Oczekuje się, że w 2016 r. wskutek relatywnie wysokiej podaży, braku tendencji wzrostowych w konsumpcji wewnętrznej, oczekiwanych stabilnych cen pasz czy też ograniczeń eksportowych, wynikających z zamknięcia rynku rosyjskiego, oraz nasilenia się międzynarodowej konkurencji (Stany Zjednoczone, Brazylia), ceny mięsa i produktów wieprzowych z Unii mogą pozostać wysoko konkurencyjne na rynkach światowych.
– W ostatnich dwóch latach, czynnikiem wspierającym eksport jest również osłabienie euro w stosunku do dolara amerykańskiego oraz w stosunku do walut na rynkach azjatyckich – Chin, Japonii, Korei Płd. czy Wietnamu – wyjaśnia Mariusz Dziwulski.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Nowy pomysł na odbudowę polskiego sektora wieprzowego. Rusza Akademia Produkcji Prosiąt
-
Dlaczego polscy rolnicy rezygnują z hodowli świń? Są 3 główne powody
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
ARiMR: producenci trzody chlewnej złożyli 228 wniosków o pomoc
-
Ceny wieprzowiny w sklepach pójdą w górę?
-
Rząd chce pomóc producentom trzody. Jest projekt
-
Gnojowica na cenzurowanym? Hodowcy: To jedyny taki przepis w Europie
-
Wojna bez wpływu na Gobarto. Spółka sprzedała aktywa na Ukrainie
-
Ukraiński agroholding poprawia wyniki. "W czasie wojny musimy działać skuteczniej"
-
Branża wieprzowa czeka na sezon grillowy i lepszą pogodę
komentarze (0)