• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

BGŻ: Nie poprawia się rentowność produkcji żywca

Jak podaje AgraEurope, w ostatnich tygodniach w krajach UE specjalizujących się w produkcji żywca odnotowano niewielkie wzrosty cen trzody chlewnej. Niemniej nie są one wystarczające by poprawiła się rentowność produkcji żywca - informują analitycy BGŻ.
  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 30-06-2015, 15:07
BGŻ: Nie poprawia się rentowność produkcji żywca

Jak wynika z danych KE, w tygodniu 15-21.06.2015 cena żywca w klasie E w UE wyniosła przeciętnie 149,04 EUR/100 kg mpc. Oznacza to prawie 6-procentowy wzrost (8,29 EUR) w okresie pięciu tygodni. Nadal jest to jednak o 13% mniej (22,41 EUR) niż przed rokiem.

Jak wskazuje AgraEurope, za France Marche du Porc Breton, powodem do utrzymania się cen na stosunkowo niskim poziomie jest znaczna podaż surowca na rynku UE, niższa konsumpcja mięsa wieprzowego oraz utrzymanie ograniczeń w eksporcie na rynek rosyjski. Nawet obserwowany dynamiczny wzrost sprzedaży wieprzowiny na rynki pozaunijne nie wpływa znacząco na wzrosty cen.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak wskazują francuscy producenci, przy obecnej cenie żywca na poziomie 141 EUR /100 kg, nadal ponoszą oni straty. W ich ocenie ceny musiałyby odbić do 150-155 EUR /kg by rentowność produkcji wróciła do normalnego poziomu.

Mimo, że w Wielkiej Brytanii różnice w cenie żywca w skali roku są mniejsze, obecnie za kg żywca płaci się 7% mniej niż przed rokiem, co wynika z mocnego kursu funta do Euro. Jednak w ocenie brytyjskich producentów, jak wskazuje AHDB, ceny w I kw. br. były również poniżej progu opłacalności.

Sytuacja producentów żywca w Polsce jest również trudna. W tygodniu 15-21.06.2015 r. za kg żywca płacono przeciętnie 4,61 zł. Oznacza to wprawdzie 11-procentowy (0,44 zł) wzrost w okresie pięciu tygodni, niemniej producenci żywca nadal otrzymują cenę o 12% niższą od odnotowanej w analogicznym okresie w 2014 r. Biorąc pod uwagę relację cen żywca do cen pasz, która wskazuje na poziom opłacalności produkcji, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. relacja ta była dosyć niekorzystna. W tym okresie za kg żywca płacono przeciętnie 4,30 zł, z kolei cena paszy grower/finisher wyniosła 1003 zł/t. W rezultacie relacja ta była na poziomie 4,29, wobec 4,49 obserwowanego w analogicznym okresie w 2014 r. Wskazuje to, podobnie jak w innych krajach UE, na niekorzystną relację producentów żywca i znajduje odzwierciedlenie w trudnościach finansowych odnotowywanych przez wielu producentów.

Warto wspomnieć, że wg prognoz KE produkcja wieprzowiny w br. powinna wzrosnąć o 1,2% do poziomu 23~mln~t. Wzrost ten będzie napędzany głównie przez Hiszpanię, gdzie według danych Eurostat pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2014 r. zwiększyło się o 4,2% do 26,6 mln szt. Znajduje to już odzwierciedlenie w wielkości ubojów. W I kw. br. w Hiszpanii była ona o 8-procent wyższa niż przed rokiem, co oznacza ubój ok. 900 tys. zwierząt więcej w ujęciu rocznym.

Prognozy te wskazują na utrzymanie się cen żywca w UE na stosunkowo niskim poziomie w II poł. 2015 r.  

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!